Innovatieve installatie voor opruimen van ruwe olie op zee

FORU Solution heeft een soort drijvende stofzuiger ontwikkeld om gelekte ruwe olie van zeeoppervlaktes te verwijderen, dat na ruim 4 jaar ontwikkeling nu op de markt is gebracht.

Trefwoorden: #floating oil recovery unit, #FORU Solution, #gelekte olie, #olielek, #ruwe olie, #zeeoppervlakte

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - David Smit Sibinga )

ENGINEERINGNET.NL - De machine heeft de naam FORU gekregen, dat staat voor 'floating oil recovery unit'. De stofzuiger kan alle soorten olie van het wateroppervlak zuigen via een 360 graden inlaatopening. Vervolgens wordt de olie in een tank gepompt.

Het apparaat heeft een capaciteit van 340 kubieke meter per uur. Zo kunnen grote wateroppervlakten sneller en doeltreffender worden gezuiverd van weggelekte olie, ook op ruw zeewater met golven tot 2,5 meter hoogte.

Het in Harlinger gevestigde bedrijf FORU Solution heeft ruim vier jaar besteed aan de ontwikkeling van FORU. Hiervoor was een investering van zo’n vier miljoen euro nodig.

De FORU is gebouwd door machineproducent ASTO, gevestigd in het Brabantse Raamsdonksveer. Dit familiebedrijf telt 25 medewerkers en werkt onder meer voor opdrachtgevers in België en Frankrijk.

Inmiddels is de oliestofzuiger met succes getest onder toezicht van de Noorse overheid. De Amerikaanse kustwacht heeft kennisgemaakt met de installatie. Ook heeft het Zuid-Amerikaanse land Colombia al interesse getoond.

FORU Solution werkt nu aan een kleinere versie van de FORU, die bijvoorbeeld is te gebruiken op de Waddenzee. Hiervoor is subsidie ontvangen uit het Waddenfonds.

Plan is om de machine in 2017 op de markt te brengen. Deze mini-FORU zal in serie in Friesland gefabriceerd worden.