Diepvriesspecialist Agristo bouwt derde automatisch hoogbouwmagazijn

Agristo bouwt een nieuw volautomatisch hoogbouw-diepvriesmagazijn in Wielsbeke op een perceel van 25 ha. Naast opslagfaciliteiten en nieuwe productiegebouwen worden ook groenzones ingepland.

Trefwoorden: #aardappelproducten, #Agristo, #diepvries, #diepvriesmagazijn, #duurzaam, #Egemin, #logistiek

Lees verder

Techniek

( Foto: Egemin )

ENGINEERINGNET.BE - Met deze investering wil Agristo, producent van voorgebakken en diepgevroren aardappelproducten, de extra productiecapaciteit ondersteunen, de kwaliteitsgarantie verder verbeteren en de eigen opslagruimte uitbreiden.

De eerstesteenlegging van de nieuwe site vond plaats begin september. Het magazijn wordt bijna 45 meter hoog en zal met 15 opslagniveaus plaats bieden voor 50.000 pallets, goed voor 35.000 ton diepgevroren frieten.

De ingebruikname is voorzien voor het najaar 2017. Agristo heeft reeds twee hoogbouwmagazijnen in gebruik, in Tilburg (2012) en Nazareth (2015).

Het nieuwe diepvriesmagazijn komt op de vroegere Unilin-site in Wielsbeke. Egemin staat in voor de volledige logistieke inrichting en automatisering van het magazijn. Het levert de magazijnstellingen die in silobouw worden opgetrokken, de magazijnkranen en het conveyorsysteem en de palletliften die de productie en de verzending met de hoogbouw verbinden.

Door het performante magazijnsysteem met dubbele uitvoer zal deze producent heel snel grote buffers kunnen verwerken. Hierdoor wordt het mogelijk om vanuit het magazijn een vrachtwagen volledig te laden in amper 15 tot 20 minuten.

De silobouw van het diepvriesmagazijn is ontworpen om duurzaam om te springen met energie. Zo is de dak- en wandisolatie dikker dan de standaard voor diepvriesmagazijnen.

De palletkranen zijn voorzien van een intern energierecuperatiesysteem dat de energie die vrijkomt tijdens het dalen en afremmen van de kraan terugvoedt op het elektriciteitsnet.


Op de foto: de vestiging in Nazareth.