Nederland registreert meer dan 100.000 elektrische voertuigen

Het is daarmee het tweede Europese land, na Noorwegen, dat dit bereikt, waarbij vooral in 2015 een enorme groeispurt plaatsvond in het aantal aangeschafte elektrische voertuigen.

Trefwoorden: #elektrische voertuigen, #fijnstof, #motoremissies, #Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, #stikstof

Lees verder

nieuws

( Foto: Nuon )

ENGINEERINGNET.NL - De database van de RDW telt momenteel meer dan 100.000 elektrische voertuigen. Koploper Noorwegen tikte de 100.000e registratie eind september van dit jaar al aan. Vanaf 2011 stimuleert de overheid bedrijven en consumenten elektrisch vervoer aan te schaffen. Dat doet het met een mix van fiscale maatregelen en aankoopsubsidies.

Volledig elektrische voertuigen stoten tijdens het rijden geen stikstof en fijnstof motoremissies uit. Dit dringt de CO2-uitstoot terug en draagt bij aan een verbeterde luchtkwaliteit en klimaat. Zeker wanneer de bestuurder groene stroom laadt. Elektrische voertuigen verminderen de geluidsoverlast van verkeer. Dit komt omdat de elektromotoren stil zijn.

In 2015 verdubbelde het aantal elektrische voertuigen tot ruim 90.000. In datzelfde jaar had bijna 1 op 10 nieuw geregistreerde voertuigen een elektrische aandrijflijn. De ontwikkeling van de laadinfrastructuur is flink toegenomen vanaf oktober 2016. Vanaf januari 2016 tot op heden steeg het aantal geregistreerde elektrische voertuigen met 10% naar ruim 100.000.

De werkgelegenheid van de sector elektrisch vervoer neemt in 2014 met 25% toe ten opzichte van het jaar ervoor. Elektrisch rijden is daarmee een innovatie die kansen biedt voor het Nederlandse bedrijfsleven. De Green deal Elektrisch Vervoer 2016-2010 zet in op een versnelling van deze groene groei.

RVO.nl stelt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken maandelijks een overzicht over elektrisch vervoer samen. Dat bestaat uit cijfers die inzicht geven in de ontwikkeling in Nederland.