Durfkapitaalfonds V-Bio Ventures haalt 76 miljoen euro op

Deze fondsenwerving maakt V-Bio Ventures tot een van de grootste nieuw opgerichte Europese beleggingsfondsen toegespitst op levenswetenschappen. Het fonds werkt nauw samen met VIB.

Trefwoorden: #durfkapitaal, #investeringsfonds, #levenswetenschappen, #life sciences, #V-Bio Ventures, #VIB

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - V-Bio Ventures zal zich blijven richten op investeringen in heel Europa, in de sectoren biofarmacie, farmacie, diagnostiek en landbouw. Het zal een portefeuille samenstellen van bedrijven afkomstig uit de onderzoekspijplijn van VIB alsook van andere bronnen.

De eerste afsluiting van het fonds in november 2015 werd ondersteund door het Europees Investeringsfonds (EIF) als belangrijkste investeerder. Ook andere investeerders waren reeds bij de eerste afsluiting betrokken, waaronder PMV-ARKimedes, Korys en KU Leuven.

Tijdens de definitieve afsluiting kwamen daar nog andere beleggers bij, met name Gimv, SFPI-FPIM, BNP Paribas Fortis Private Equity en de Universiteit Gent, waardoor het fonds zijn aanvankelijke doelstelling zelfs kon overschrijden.

Christina Takke, managing partner en medeoprichter van V-Bio Ventures: "We zijn verheugd om zulke ervaren en betrokken beleggers te mogen verwelkomen bij V-Bio Ventures. Dankzij hun inbreng kan het fonds veelbelovende bedrijven in de levenswetenschappen helpen opstarten, ondersteunen en laten groeien."

Johan Cardoen, managing director van VIB: "Door de bereikte fondsgrootte kan V-Bio Ventures ongetwijfeld een belangrijke partner worden van VIB, maar ook van andere bedrijven of instellingen."

Piyush Unalkat, head of technology transfer investments bij hoofdinvesteerder EIF: "Een afsluiting op dit niveau, met een brede investeerdersbasis, is het bewijs dat we te maken hebben met een team van topkwaliteit. Met deze afsluiting komt er nog meer kapitaal vrij voor de investering in veelbelovende bedrijven die actief zijn op het vlak van levenswetenschappen."

V-Bio Ventures heeft al geïnvesteerd in drie veelbelovende portfoliobedrijven: een mooi voorbeeld van de beleggingsstrategie van het fonds. Twee van deze bedrijven zijn spin-offs van VIB: Orionis Biosciences en Confo Therapeutics.

Daarnaast is er nog Oxular Limited (vroegere Precision Ocular Ltd), gevestigd in het VK. Deze organisaties zijn actief op het gebied van wereldwijd veelvoorkomende aandoeningen, zoals kanker, auto-immuunziekten en ontstekingen, evenals oogziekten.

Het oprichtersteam van V-Bio Ventures (managing partners Christina Takke en Willem Broekaert) werd aangevuld met twee professionals die al ruimschoots hun sporen hebben verdiend. Katja Rosenkranz vervoegde het team als Principal en Ward Capoen versterkte het team als Senior Analyst.


ACHTERGROND
V-Bio Ventures is een durfkapitaalfonds gericht op levenswetenschappen. Het identificeert, bouwt en financiert start-ups en jonge bedrijven met een hoog groeipotentieel.