Wereldprimeur: Nederlands afvalwater voedingsbron voor cacaoplantages

De eerste lading struviet uit Nederlands afvalwater is onlangs naar cacaoplantages in de Dominicaanse Republiek verscheept om weer als voedingsrijke grondstof te gebruiken.

Trefwoorden: #afvalwater, #cacaoplantages, #Chocolatemakers, #struviet, #voedingsbron

Lees verder

Techniek

( Foto: Chocolatemakers )

ENGINEERINGNET.NL - Chocolatemakers, een Nederlands bedrijf dat in Amsterdam een fabriek heeft staan om duurzame chocolade te produceren, heeft samen met de Nederlandse waterschappen en het zeilende transportschip de Tres Hombres hiervoor een project opgezet.

Struviet is één van de waardevolle grondstoffen die waterschappen terugwinnen uit afvalwater. Deze magnesiumammoniumfosfaat verbinding bevat het steeds zeldzamer wordende fosfaat, dat een belangrijke grondstof is voor de groei van gewassen.

Het mineraal wordt nu teruggebracht naar de cacaoplantages in de Dominicaanse Republiek om weer als voedingsrijke grondstof te gebruiken. Zo wordt in Nederland een overschot aan fosfaat verminderd en het tekort op de Dominicaanse Republiek aangevuld.

De Tres Hombres heeft onlangs bij aankomst in Nederland de nieuwe oogst van biologische cacao voor Chocolatemakers gelost. Vervolgens is het schip naar de Dominicaanse Republiek teruggevaren met de eerste lading struviet.

Dit mineraal wordt in de Dominicaanse Republiek gemixt met lokale organische stof en compost om zo een duurzame grondstof voor cacaobomen te vormen. Het komende jaar wordt het proefproject uitgevoerd en met lokale partners gemonitord.

”De bodem op cacaoplantages wordt steeds armer doordat nutriënten via de cacaobonen naar onder andere Nederland worden geëxporteerd en niet worden aangevuld," aldus Rodney Nikkels, oprichter van Chocolatemakers. "Hierdoor wordt de fosfaathuishouding in de bodem verstoord. Als het groeien van cacao een toekomst wil behouden, dan zijn drastische oplossingen nodig."

De bodemverarming van cacaoplantages komt deels door het gebrek aan kennis bij boeren over bodembeheer, biodiversiteit en klimaatverandering, maar vooral door het eenrichtingsverkeer van nutriënten. Door bodemverarming worden cacaobomen ziek of gaan ze dood en er ontstaat ontbossing voor de aanwas van nieuwe cacaoplantages.