Gentse milieubedrijf OWS verkoopt eerste installatie in Japan

Gentse milieubedrijf OWS sleept belangrijk contract in wacht voor bouw van eerste volwaardige biogasinstallatie in Japan. "Het is een moeilijke maar beloftevolle markt voor afvalverwerking".

Trefwoorden: #afval, #afvalverwerking, #biogas, #dranco, #fermentatie, #ows, #vergistingsinstallatie

Lees verder

Techniek

( Foto: OWS )

ENGINEERINGNET.BE - Meer dan dertig jaar geleden heeft OWS de zogenaamde Dranco-technologie ontwikkeld voor de anaerobe vergisting van organisch materiaal uit huishoudelijk afval. Het systeem is uniek omdat het geen intern mengsysteem heeft en toelaat om huishoudelijk afval zonder extra toevoeging van water ‘droog’ te vergisten.

"Japan is in deze materie een veelbelovende maar tegelijk veeleisende en moeilijk toegankelijke markt", stelt PR-manager Bruno Mattheeuws. "Wij timmeren daar al jaren aan de weg. In 2007 bouwden we er een pilootinstallatie voor de productie van biogas uit GFT. Nu, bijna 10 jaar later, werd er een bestelling geplaatst voor een vergistingsinstallatie op commercieel en huishoudelijk afval, bevuild papierafval, en gelijkaardig organisch afval".

De installatie in kwestie zal op het eiland Shikoku dagelijks 76 ton organisch materiaal omzetten in biogas in een fermentor van 3.000m³. Met dit biogas zal vervolgens groene elektriciteit geproduceerd worden. Het project gaat gepaard met een investering van ongeveer 20 miljoen euro.

Voor de commercialisatie en bouw van zijn technologie werkt OWS in Japan samen met Kurita Water Industries, een sterke speler inzake waterzuivering en milieutechnologie.


ACHTERGROND
Dranco is een op-en-top Vlaamse kennistechnologie. Het Gentse OWS ontwikkelde de technologie bij Professor Verstraete aan de Universiteit Gent. De eerste volschalige installatie werd al in 1992 gebouwd voor de intercommunale IGEAN en draait nog steeds. De installatie werd in het jaar 2000 fors uitgebreid met een tweede grote installatie. Op de site van IGEAN wordt in totaal ongeveer 65.000 ton GFT per jaar vergist en omgezet in hernieuwbare elektriciteit en hoogwaardige compost. Intussen heeft OWS wereldwijd een dertigtal installaties, verspreid over de hele wereld.