OWS hoopt op Vlaamse projecten voor zijn milieutechnologie

In de VS is de interesse voor onze Dranco milieutechnologie groot, laat Bruno Mattheeuws van het Vlaamse milieubedrijf OWS weten. "We hopen dat ook Vlaanderen op de kar springt"

Trefwoorden: #afval, #biogas, #dranco, #ows, #recology

Lees verder

Techniek

( Foto: OWS )

ENGINEERINGNET.BE - Duurzame afvalverwerkingstechnieken en -installaties hebben de voorbije jaren ook in de Verenigde Staten hun intrede gedaan. Dat is alvast koren op de molen van het Gentse milieubedrijf OWS, dat zich op basis van een algemene offertevraag door het Californische bedrijf Recology uit een zestal aanbiedingen geselecteerd zag als de beste technologie.

"Ons aandeel in de bouw van de installatie kan tot 30 miljoen dollar oplopen", claimt PR-manager Bruno Mattheeuws. "Het project omvat een installatie voor de vergisting van 60.000 ton per jaar selectief ingezameld organisch afval uit de buurt van San Francisco. Het project wordt geïntegreerd in een bestaand stortterrein en groencompostering. De vergunningsaanvragen worden momenteel voorbereid in nauwe samenwerking met Recology".

Recent nog zal OWS zich ook de bestelling toevertrouwd voor een ander project in Japan (zie leestip onderaan). "Gezien het potentieel én de complexiteit van de markt in Japan en de Verenigde Staten zijn de genomen hordes voor ons van groot belang. Beide projecten hebben een sterke voorbeeldfunctie en zullen ongetwijfeld het potentieel ontsluiten en deuren openen naar bijkomende projecten".

OWS mocht sinds begin de jaren negentig wereldwijd een dertigtal installaties bouwen op basis van zijn zelfontwikkelde, gepatenteerde Dranco-technologie. Het bedrijf heeft er goede hoop op dat de opwerking van biogas tot biomethaan en injectie in het aardgasnet straks ook doorgang zal vinden in Vlaanderen. Tot nu was dat zo goed als enkel in het buitenland het geval.

Geen sant in eigen land dus? Mattheeuws: "In de komende jaren worden een aantal Vlaamse projecten met financiering van OVAM ondersteund. Deze referenties in eigen land zijn voor ons als bedrijf van levensbelang".