Corporate Knights research group publiceert 100 duurzaamste ondernemingen

De honderd ‘duurzaamste ondernemingen’ zijn gekend. Het Duitse Siemens is de duurzaamste onderneming van het jaar volgens de Corporate Knights research group uit Toronto.

Trefwoorden: #Corporate Knights research group, #duurzaam, #Siemens, #UCB

Lees verder

Nieuws

( Foto: Corporate Knights )

ENGINEERINGNET.BE - De Corporate Knights research group uit Toronto, die sinds 2005 jaarlijks de ‘Global 100’ opstelt, roept het Duitse Siemens uit tot de duurzaamste onderneming van het jaar, gevolgd door de Noorse verzekeraar Storebrand asa en het Amerikaanse IT-bedrijf Cisco Systems Inc.

Om de lijst te kunnen opstellen screenden ze het voorbije jaar zo’n 4.000 ondernemingen. De eerste, en enige, Belgische onderneming in de lijst is farmareus UCB sa die op de 66e plaats eindigt.

Amerikaanse bedrijven leiden het peloton met 19 ondernemingen in de Global 100: Johnson & Johnson (8), Colgate-Palmolive Co (53), Intel Corp. (63), Microsoft Corp (75), HP Inc (82), Apple Inc (84),… De Fransen volgen met 12 ondernemingen -Dassault Systems (11), Schneider Electric SE (27), Vivendi SA (28), Television Francaise 1 (29), TOTAL sa (31), L'Oreal SA (38), ...

Daarna volgen de Britten met 11 bedrijven: Derwent London PLC (12), Centrica PLC (13), Marks & Spencer Group PLC (32), Pearson PLC (33), BT Group PLC (41),… Canada en Duitsland leveren telkens zes ondernemingen. Bij de Duitse bedrijven: Henkel AG & Co KGaA (15), BMW AG (16), Adidas AG (49) en Daimler AG (74). Nederland levert vijf Global 100-ondernemingen waarvan drie zelfs in de top 10 staan: de ING Group (5), Koninklijke Philips nv (7) en Koninklijke DSM nv (9). Verder Wolters Kluwer nv (77) en ASML Holding nv (95). Scandinavië levert 14 Global 100 ondernemingen en Zuid-Europa 6.

In 2016 waren de top 5 bedrijven BMW (dit jaar 16), Dassault Systems (dit jaar 11), Outotec (dit jaar 90), Commonwealth Bank of Australia (dit jaar 6e) en Adidas (dit jaar 49).


ACHTERGROND
Duurzame ondernemingen communiceren over hun prestaties in duurzaamheid. Ze scoren qua resource management, m.a.w. in productiviteit inzake energie, CO2, water- en afvalbeheer maar ook financieel en in innovatie. Ze zijn sterker dan anderen in diversiteit, ze hebben meer vrouwen in leidinggevende functies dan anderen. De bedrijfsleiding wordt er verloond om uitgezette duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

Alle bedrijven waarvan de aandelen op de beurs verhandeld worden en een marktkapitalisatie hebben van minstens VS$ 2 miljard maken automatisch deel uit van de basisopstelling. Corporate Knights screent de ondernemingen tot vier keer toe. Ze splitst duurzaamheid uit in verschillende componenten en hanteert twaalf key performance indicatoren. Op elk daarvan vergelijkt het de prestaties van de onderneming cijfermatig met de anderen binnen hun industrie.

Een eerste screening gooit er de ondernemingen uit die minder dan driekwart van de “prioriteitsindicatoren” bekendmaken die gelden binnen hun eigen industriegroep. De volgende screening licht de ‘financiële gezondheid’ van het bedrijf door, gevolgd door ‘product categorieën’ en ‘financiële sancties’.

Ondernemingen die de vier screenings doorkomen, maken deel uit van de shortlist. Vervolgens worden ze gequoteerd op een dozijn KPI’s. Hoe scoren ze qua resource management? Wat is hun productiviteit inzake energie, koolstof, water en afval? En qua financieel beheer? Wat is hun innovatievermogen, percentage betaalde belastingen, de loonkloof tussen hun CEO en de doorsnee werknemer, de toestand van hun pensioenfonds?

Tenslotte ook de KPI’s in de Human Resources categorie: veiligheidsprestaties, personeelsverloop, diversiteit van het leiderschap en mechanismen die het loon van het senior management verbinden aan doelstellingen. Alles cijfermatig en ‘reproduceerbaar’.