Vloeibaar glas met micronauwkeurigheid (+video)

Het Karlsruhe Institute for Technology (KIT) ontwikkelde een ‘vloeibaar glas’ dat gemakkelijk en goedkoop tot microstructuren verwerkt kan worden.

Trefwoorden: #composiet, #glas, #Karlsruhe Institute for Technology, #KIT, #lab on chip, #nanotechnologie

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Glas heeft uitstekende optische, chemische en thermische eigenschappen en kent toepassingen zowel in ‘groot’ als in ‘klein’.

Maar voor onderdelen van nauwelijks enkele micrometer -microscopisch kleine lenzen en tubes, labs on chip,…- was men vooralsnog aangewezen op gevaarlijke chemicaliën -nat chemisch etsen, fluorwaterstofzuur,…- en clean room omstandigheden wat de productie moeilijk en duur maakte.
 
Wetenschappers van het “NeptunLab” aan het Karlsruhe Institute for Technology (KIT) hebben onder de leiding van Dr. Bastian E. Rapp een vloeibaar glas ontwikkeld dat viskeus is bij kamertemperatuur en naar believen gevormd kan worden. De massa verduurzaamt onder UV-licht en wordt naderhand in een oven gehard.

Het basismateriaal is een nanocomposiet, een mengeling van glaspulver en kunststofpolymeren. Dit vloeibaar glas kan in een soepele siliconenmal gegoten en er ge-cure-d worden onder UV-licht. Daarna is het vormvast. Verschillende stukken kunnen tot complexere, meerlagige structuren samengevoegd worden. Tenslotte gaan die een kiln in om het materiaal te bakken.

Het resultaat is puur glas, dat dezelfde chemische en fysische eigenschappen heeft, even doorzichtig en glad is als traditioneel glas. Met dit proces kosten prototypes van een ‘lab on a chip’ met microkanalen nauwelijks nog €0,5 per stuk.


(Karlsruhe Institute for Technology - KIT)

KIT zal zijn ‘vloeibaar glas’ - LiqGlass - tonen op de Hannover Messe van 24 tot 28 april 2017.

Video