Ingenieursstudenten bouwen duurzame kookinstallatie voor Keniaans schooltje

Masterstudenten industrieel ingenieur Jason Serdons en Sven Bonhomme van de UHasselt hebben in Kenia een duurzame en goedkope kookinstallatie ontworpen en gebouwd voor een schooltje.

Trefwoorden: #Jason Serdons, #Kenia, #keuken, #kookinstallatie, #masterstudent, #school, #Sven Bonhomme, #UHasselt, #vzw Students for Energy, #zonneboiler

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Bedie studenten trokken voor dit project in oktober vorig jaar voor drie maanden naar Ukunda, in het zuiden van Kenia.

Het project, gerealiseerd in samenwerking met vzw Students for Energy in Africa, maakt deel uit van de masterproef die de studenten dit jaar moeten inleveren.

De basisschool (van de Vlaamse organisatie Rainbow4Kids) in Ukunda was op zoek naar een duurzaam energiesysteem voor het bereiden van eten.

De school vangt elke dag zo’n 450 leerlingen op. Omdat de ouders te weinig geld hebben om hun kinderen te eten te geven, krijgen ze op school twee keer per dag een maaltijd.

Koken gebeurt er echter op hout en dat heeft enkele grote nadelen. Houtverbranding is slecht voor het milieu en er is véél hout nodig om te koken omdat het rendement van verbranding laag ligt.

Hout aanschaffen, is bovendien zeer duur, waardoor de energiekosten voor het schooltje dan ook erg hoog liggen. Dat geld kunnen ze niet meer besteden aan bijvoorbeeld nieuwe boeken.

De studenten industrieel ingenieur kregen via vzw Students for Energy in Africa dan ook de opdracht mee om een groene, kostenbesparende installatie te ontwikkelen.

Jason Serdons en Sven Bonhomme: “Na een korte analyse van het probleem besloten we om in te spelen op het zonlicht. We dachten aan een zonnetrog: een schotel die het zonlicht reflecteert in één lijn waardoor de vloeistof (water) op die lijn warm wordt.”

In Kenia ontdekten ze echter dat de efficiëntie van onze zonnetrog niet hoog genoeg lag. Ze gooiden het dus over een andere boeg en bouwden een zonneboiler. Daarbij wordt het water in een tank verwarmd door glycerine, dat zeer snel opwarmt door de zon.

Tussen het schrijven van hun scriptie door sloegen de twee studenten aan het tekenen, boren, timmeren, isoleren… De lokale bevolking hielp hen onder meer met het aanleggen van elektriciteit en waterleidingen. Doordat zij actief betrokken waren bij het project, leerden ze ook hoe ze de installatie kunnen nabouwen, op andere plekken.

In februari trekken twee andere studenten naar Ukunda. Zij zullen moeten nagaan of de installatie naar behoren werkt en focussen daarbij vooral op de optimalisatie van de verbrandingsinstallatie en warmteoverdracht. Dat is belangrijk om het energieverlies te beperken.