Start helikoptervluchten Drentsche Aa om opbouw bodem in kaart te brengen

De komende acht dagen vliegt, in opdracht van de provincie Drenthe, een helikopter over het Drentsche Aa-gebied om de opbouw van de bodem in dit gebied in kaart te brengen.

Trefwoorden: #Airport Eelde, #Drentsche Aa, #helikoptervluchten, #metingen, #ondergrond, #opbouw bodem, #SkyTEM

Lees verder

nieuws

( Foto: Provincie Drenthe )

ENGINEERINGNET.NL - Met de metingen wordt de ondergrond tot op een diepte van 100 meter in kaart gebracht waarbij zand, klei en veenlagen worden onderscheiden. Deze gegevens worden gebruikt om in de toekomst de effecten van klimaatverandering op de waterhuishouding goed te kunnen voorspellen en eventueel maatregelen te nemen.

De Deense maatschappij SkyTEM voert de opdracht uit. De helikopter vliegt met een snelheid van ongeveer 80 kilometer pr uur over het gebied op een hoogte van 70 meter. Zo’n 30-40 meter daaronder hangt een groot frame waarmee de metingen worden uitgevoerd.

De helikopter vliegt heen en weer, waarbij de afstand tussen de vlieglijnen 100 meter bedraagt. Er wordt om bebouwing heen gevolgen. De vluchten starten vanaf Groningen Airport Eelde.

Het vliegen zal zo’n 8 dagen in beslag nemen. Het vliegschema met bijbehorend gebied is te vinden op de website van de provincie Drenthe en wordt dagelijks, in de avonduren voor de volgende dag, geactualiseerd.

De vluchten zullen starten in het noorden en dan opschuiven naar het zuiden. Als laatste gebied komt het gebied oostelijk van de N34 aan de beurt.

Dit project is onderdeel van het Europese Interreg-project Topsoil dat samen met België, Duitsland, Groot Brittannië en Denemarken wordt uitgevoerd.