ProRail legt vangrail voor goederentreinen aan bij Dordrecht

Twee goederensporen worden voorzien van een extra set rails, waardoor de wielen van treinen die ontsporen worden 'opgesloten', zodat de trein niet volledig ontspoort.

Trefwoorden: #goederentreinen, #goederenvervoer, #ontsporingsgeleiders, #ProRail, #vangrail

Lees verder

Techniek

( Foto: ProRail )

ENGINEERINGNET.NL - ProRail laat bij Dordrecht twee goederensporen voorzien van ontsporingsgeleiders. Dit is een extra set rails, waardoor de wielen van treinen die ontsporen worden 'opgesloten'.

Om de extra rails aan te leggen, worden vijfduizend houten spoorbielzen vervangen door betonnen dwarsliggers. Dit omdat het geleidingssysteem alleen is te verankeren in betonnen dwarsliggers.

Naast de rails ligt één van de twee spoorstaven die op het midden worden gemonteerd als ontsporingsgeleiders. De zogenoemde ontsporingsgeleiding zorgt ervoor dat een uit de rails gelopen trein wordt opgesloten tussen het spoor en een extra set rails, zodat de trein niet volledig ontspoort.

ProRail is onlangs gestart met de aanleg van het eerste deel van het veiligheidssysteem, dat in april klaar hoort te zijn.

Goederenvervoer over het spoor is veiliger dan over de weg en over het water. Omdat langs de Brabantroute veel goederentreinen rijden, heeft het ministerie in overleg met gemeenten en ProRail extra geld uitgetrokken voor aanvullende veiligheidsmaatregelen bij onder meer Dordrecht en Zwijndrecht.