Europese wedstrijd zoekt innovatieve oplossingen voor groenere steden

'IoT voor Groenere Steden' is een nieuwe uitdaging, die gelanceerd werd als initiatief van de Young Global Leaders of the World Economic Forum.

Trefwoorden: #Centre for Carbon Measurement of the UK National Physical Laboratory, #Climate-KIC, #EnergyVille, #ENGIE, #groene steden, #Internet of Things, #IoT for Greener Cities Challenge, #smart city, #wedstrijd

Lees verder

Nieuws

( Foto: IoT for Greener Cities Challenge )

ENGINEERINGNET.BE - De wedstrijd is gericht op het vinden en ontwikkelen van geavanceerde technologieën op basis van het Internet of Things en andere IT-innovaties, die gemakkelijk in onze huizen, gebouwen en steden ingevoerd kunnen worden om de CO2-uitstoot te verminderen en de luchtkwaliteit plaatselijk te verbeteren.

De wedstrijd staat open voor elk klein team met een idee waarvan ze denken dat het kan worden opgeschaald om de ecologische voetafdruk van steden koolstofarm te helpen maken en te verbeteren.

Na een stemmingsronde zullen tot 15 finalisten de mogelijkheid krijgen om hun idee aan een jury van deskundigen voor te stellen die bestaat uit een scala van Europese bedrijven en publieke stakeholders, waaronder de Europese Unie en het World Economic Forum.

Het winnende team van elke categorie zal gedurende 6 maanden bijkomende technische ondersteuning krijgen, visibiliteit binnen de netwerken van de partners en 10.000 euro aan prijzen.

De wedstrijd volgt op het succes van de eerste “Decarbonathon” wedstrijd dat 230 teams van over de hele wereld zag strijden in de nasleep van de Parijse onderhandelingen over de klimaatverandering, COP 21, op zoek naar veelbelovende nieuwe manieren om de uitstoot te helpen verminderen. De winnaars hebben aanzienlijke steun ontvangen om hun innovatief project op te kunnen schalen.

Met deze nieuwe uitdaging wil men op zoek gaan naar op IT-gebaseerde innovaties die meer bepaald het potentieel gebruiken van het “Internet of Things” (IoT): het opkomende netwerk dat gebruik maakt van verbonden intelligente apparaten om de uitdagingen zoals de klimaatverandering beter te kunnen begrijpen en aan te pakken.

De wedstrijd bestaat uit drie categorieën: intelligente toepassingen voor huishoudens, energie-efficiënte gebouwen en duurzame mobiliteit in een stedelijke omgeving.


De wedstrijd wordt naast de Young Global Leaders of the World Economic Forum ook gefaciliteerd door ENGIE, het Centre for Carbon Measurement of the UK National Physical Laboratory, Climate-KIC en EnergyVille (een Europees onderzoekscentrum dat zich focust op energie-efficiënte gebouwen en intelligente netwerken voor een duurzame stedelijke omgeving).