34 wetenschappers krijgen Vici-beurs

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent 34 vooraanstaande wetenschappers een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro toe.

Trefwoorden: #NWO, #onderzoek, #research, #subsidie, #Vici-beurzen

Lees verder

nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO.

Met de beurs kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opbouwen.

Dit jaar dienden 235 onderzoekers een vooraanvraag in voor een Vici, waarvan 138 onderzoekers hun voorstel verder hebben uitgewerkt. 60 onderzoekers mochten hun voorstel vervolgens mondeling komen toelichten voor een beoordelingscommissie.

Op basis van internationale en nationale adviezen werden uiteindelijk 34 voorstellen voor honorering geselecteerd. Dit komt neer op een toekenningspercentage van 14,5%.

Binnen Vici zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. De Vici-laureaten gaan de komende jaren onderzoek doen aan onder meer het communiceren in gebarentaal over grenzen heen, methoden om de snelst mogelijke magnetische dataopslag te realiseren, de betekenis van mensenrechten bij de verwelkoming en integratie van vluchtelingen in Europese steden, en een groenere, meer duurzame productie van bepaalde medicijnen.


Van de 235 aanvragen zijn er 161 (69%) door mannen en 74 (31%) door vrouwen ingediend. In totaal kregen 12 vrouwelijke kandidaten van de 34 een beurs toegekend (35%). Dit komt neer op een honoreringspercentage voor vrouwelijke indieners van 16%, dat iets hoger ligt dan van de mannelijke indieners (14%).