Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld klaar voor extreem hoog water op de IJssel

De minister van Infrastructuur en Milieu en de dijkgraaf van waterschap Vallei en Veluwe hebben de hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld op donderdag 23 februari in gebruik gesteld.

Trefwoorden: #hoog water, #Hoogwatergeul, #IJssel, #Veessen-Wapenveld, #waterschap Vallei en Veluwe

Lees verder

Nieuws

( Foto: Waterschap Vallei en Veluwe )

ENGINEERINGNET.NL - Tussen Veessen en Wapenveld is de afgelopen jaren evenwijdig aan de IJssel een hoogwatergeul aangelegd met een innovatieve klepconstructie. De geul is acht kilometer lang en is tussen de 550 meter en 1.500 meter breed. De geul is ontstaan door de aanleg van twee nieuwe dijken op maaiveldhoogte.

De hoogwatergeul heeft een inlaat bij Veessen en een uitlaat bij Wapenveld. De inlaat is 800 meter lang, 10 meter hoog en 40 meter breed. ‘Bij extreem hoogwater kunnen de kleppen open. Iedere twee seconden kan er dan een zwembad vol water door. Een spectaculair hoogstandje waarvoor veel internationale interesse is,’ aldus minister Schultz van Infrastructuur en Milieu.

De kleppen worden alleen bij extreem hoog water, NAP +5,65m, geopend. Naar schatting is dat eens in de 80 jaar en dan stroomt 1.100 kubieke meter water per seconde door de geul. Het waterpeil van de IJssel daalt dan sterk, van 71 centimeter bij Veessen tot 5 centimeter in Zutphen, dat 35 kilometer stroomopwaarts ligt.

De inlaat heeft 60 stalen kleppen die hydraulisch worden bediend. Dit openen gebeurt met een mobiele ‘powerpack’. Hierdoor hoefde er geen aandrijfmiddelen of elektronica in of rondom de pijlers te worden ingebouwd. Daarmee was de inlaat eenvoudiger om te bouwen, gemakkelijker onderhoudbaar tijdens de levensduur en levert de oplossing meer bedrijfszekerheid en dus veiligheid.

Het ontwerp voor de hoogwatergeul en de gebiedsontwikkeling is gemaakt in samenwerking met diverse partijen: waterschap Vallei en Veluwe, Rijkswaterstaat, gemeenten Heerde en Olst-Wijhe, provincie Gelderland, Dienst Landelijk Gebied. Bewoners, agrariërs en belangenorganisaties hebben meegedacht over het ontwerp.

Belangrijk onderdeel van het project Veessen-Wapenveld is de gebiedsontwikkeling. Hiervoor werd een samenhangend inrichtingsplan gemaakt. Het gebied is aantrekkelijker geworden door onder andere betere fietsverbindingen, een betere verkaveling en de aanleg van nieuwe natuur langs de westelijke dijk.

De gebiedsontwikkeling is deels gefinancierd door de provincie Gelderland, samen met de gemeente Heerde. Het budget voor dit project lag op 187 miljoen euro, inclusief grondverwerving.

Met de ingebruikname van de inlaat te Veessen wordt het moment gemarkeerd dat de hoogwatergeul ‘hoogwaterveilig’ is. Rond de zomer van 2017 zijn alle resterende werkzaamheden in het gebied afgerond.

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is onderdeel van het landelijke waterveiligheidsprogramma 'Ruimte voor de Rivier', dat wordt uitgevoerd en gefinancierd door Rijkswaterstaat, de waterschappen en provincies.

In dit programma werken Rijk en regio samen om het rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. De hoogwaterstanden van 1993 en 1995 zijn hiervoor de directe aanleiding. De rivier krijgt weer meer ruimte. Landelijk zijn inmiddels meer dan 30 maatregelen uitgevoerd.

Naast veiligheid investeert het programma Ruimte voor de Rivier in ruimtelijke kwaliteit: het rivierengebied wordt mooier en aantrekkelijker gemaakt.