Airco-Fin ontvangt subsidie voor techniek om vloeistoffen te koelen

Het Groningse bedrijf Airco-Fin investeert in een nieuwe machine om 14 meter lange gevinde buizen te maken, die onderdeel zijn van koelinstallaties voor bijvoorbeeld olie of gas.

Trefwoorden: #Airco-Fin, #gevinde buizen, #subsidie, #techniek, #vloeistoffen koelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Airco-Fin )

ENGINEERINGNET.NL - Door de aankoop van deze machine kan het bedrijf een nieuw product leveren, in combinatie met buizen met een lengte van bijna 14 meter lang. Airco-Fin is daarmee het enige bedrijf in Europa die deze lengte kan producen.

Vanwege het innovatieve en duurzame karakter van deze investering, geeft de provincie Groningen vanuit het programma Groningenatwork hieraan een subsidie van 50.000 euro. De reden van deze investering is de aantrekkende vraag van de markt.

De machine maakt de gevinde buizen met behulp van een speciale techniek. Door deze techniek wordt de oppervlakte van de buis vergroot en daarmee ook de koelcapaciteit. De machine wordt speciaal voor het bedrijf 14 meter lang gemaakt, in plaats van de huidige standaard van 12 meter.

Nog belangrijker is dat de nieuwe machine wordt uitgerust met onder meer een touchscreen besturingssysteem met geheugen, waardoor eerdere gemaakte orders, eenvoudig kunnen worden opgeroepen en automatisch de gehele machine opnieuw instelt. Dit zorgt voor een behoorlijke besparing in tijd.

Vergeleken met de andere machines van Airco-Fin, is de nieuwe machine zeer efficiënt ingericht en voorzien van de laatste technieken. Door de snelle ombouwmogelijkheden kan deze machine worden ingezet op wisselende afmetingen en uitvoeringen.

Ook gebruikt de machine een soort olie, eentje op waterbasis, die aanmerkelijk minder schadelijk is voor de gezondheid en het milieu.

De investering van Airco-Fin zorgt meteen bij ingebruikname van de machine voor drie extra medewerkers bovenop de zeventien die nu in Nieuwe Pekela werken. De verwachting is dat de omzet op termijn zal stijgen met zo'n zeven tot twaalf procent.

"Hiermee, geheel in lijn met het economisch beleid van de provincie, worden duurzame investeringen ondersteunt om te komen tot groei van werkgelegenheid en het versterken van het toekomstperspectief van het MKB", aldus gedeputeerde Patrick Brouns.

Groningenatwork is het arbeids- en economieprogramma van de provincie Groningen. Het doel hiervan is om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen en zo de economie te versterken. De subsidie die Airco-Fin heeft gekregen is afkomstig uit het onderdeel Innovatief en Duurzaam MKB 2.