Duitse kennis voor verwijdering medicijnresten uit afvalwater

Sweco introduceert Duitse kennis over verwijdering van medicijnresten in Nederland zodat de Nederlandse waterschapsmarkt versneld de problemen op dat vlak kan aanpakken.

Trefwoorden: #afvalwater, #afvalwaterzuivering, #Duitse kennis, #medicijnresten, #nageschakelde ozoninstallatie, #Sweco, #zuiveren

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sweco )

ENGINEERINGNET.NL - Medicijnresten hebben schadelijke gevolgen voor het ecosysteem in het oppervlaktewater. De resten komen na gebruik via het toilet in de rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Maar deze installaties zijn niet ontworpen om medicijnresten adequaat te verwijderen. Daardoor komen de resten ook in het oppervlaktewater.

Jans Kruit, senior adviseur Afvalwatertechnologie bij Sweco: “Naast het ontwikkelen van beter afbreekbare medicijnen en preventie in de waterketen zal introductie van aanvullende zuiveringstechnologieën op diverse locaties in Nederland het komend decennium belangrijk worden. In Duitsland zijn ze al verder met het introduceren en testen van nieuwe technologieën op het gebied van medicijnrestverwijdering. Die kennis kunnen we in Nederland natuurlijk ook heel goed gebruiken.”

Sweco in Duitsland is intensief betrokken bij de planning, dimensionering en bouw van installaties voor de verwijdering van medicijnresten en andere microverontreinigingen. Volgens Jans zijn in Noordrijn-Westfalen al twee installaties door Sweco in bedrijf genomen. En andere installaties zijn momenteel in de ontwerp- en bouwfase.

Kruit: “Op basis van variantenstudies kozen onze collega’s voor nageschakelde ozoninstallaties. Die zijn zeer effectief in de verwijdering van medicijnresten. Andere technologieën, zoals poederkooldosering in de waterlijn en granulair actief-koolinstallaties, zijn ook intensief getest in grootschalige proeven zoals in de installatie in Neuss.”

In Nederland heeft Sweco het afgelopen decennium al veel projecten uitgevoerd op het gebied van monitoring van medicijnresten in afvalwaterstromen en oppervlaktewater en zuiveringstechnologie bij zorginstellingen.

In samenwerking met STOWA en alle Waterschappen in Nederland wordt binnenkort een belangrijke studie afgerond, waarbij het mogelijk wordt om een landelijke discussie op te starten over de aanpak van waterzuiveringen die op dit moment de oppervlaktewaterkwaliteit het sterkst beïnvloeden.

Kruit: “We hebben samen met onze Duitse collega’s besloten om alle kennis op gebied van watertechnologie en waterkwaliteit te bundelen in een integraal kennisteam. Op die manier kunnen we onze internationale kennis zo goed mogelijk inzetten voor onze klanten.”