AIRbezen-project nu ook in Oost-Vlaanderen

De luchtkwaliteit in hun provincie ligt de Oost-Vlamingen duidelijk na aan het hart. Ze schreven zich massaal in voor de AIRbezen-actie. Er zullen 11 300 aardbeienplantjes verdeeld worden.

Trefwoorden: #aardbeiplant, #AIRbezen, #luchtkwaliteit, #luchtvervuiling, #Oost-Vlaanderen, #Universiteit Antwerpen

Lees verder

nieuws

( Foto: AIRbezen )

ENGINEERINGNET.BE - Het AIRbezen-project ontsproot aan het brein van enkele enthousiaste bio-ingenieurs van de Universiteit Antwerpen.

In 2014 riepen zij voor het eerst de hulp in van burgers en scholen, om via biomagnetische monitoring van de bladeren van aardbeiplantjes de luchtkwaliteit in hun buurt in kaart te brengen. De primeur was voor de Scheldestad, maar ondertussen kreeg het project al navolging in onder meer Nederlandse steden en het Spaanse Zaragoza.

Dit jaar is de provincie Oost-Vlaanderen aan de beurt. Op 25 maart steekt het tot dusver grootste AIRbezen-onderzoek er van wal. Beweging.net, CM, Vormingplus, de Provincie Oost-Vlaanderen en het Departement Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen sloegen de handen in elkaar: samen willen ze de verspreiding van fijn stof afkomstig van het verkeer in de provincie in kaart brengen.

Prof. Roeland Samson (UAntwerpen): “We zullen 11 300 planten verdelen, verspreid over 65 Oost-Vlaamse gemeenten. Al die plantjes zijn minimeetstations: via hun bladeren komen ze in contact met de buitenlucht en tijdens het groeiseizoen zal het verkeersgerelateerd fijn stof zich op hun bladeren opstapelen.”

Die metaaldeeltjes zullen na het experiment geanalyseerd worden op de Universiteit Antwerpen.