Technologiebedrijven maken zich klaar voor duaal leren

Vanaf 1 september starten zes proeftuinscholen uit alle Vlaamse provincies met de duale studierichting 'Elektromechanische technieken' (EMT) in de derde graad van het TSO.

Trefwoorden: #Agoria, #duaal leren, #Elektromechanica, #job, #opleiding, #TSO

Lees verder

Opleiding

( Foto: screen YouTube - AgoriaTechIndustry )

ENGINEERINGNET.BE - In totaal zijn er 11 bedrijven waar de leerlingen terecht kunnen om een traject duaal leren te volgen. Ook zal een deel van de opleiding in opleidingscentra plaatsvinden waar leerlingen op industriële installaties kunnen werken.

Technologiefederatie Agoria en de betrokken bedrijven hopen een vijftigtal leerlingen te kunnen verwelkomen. In de komende periode organiseren de betrokken scholen en bedrijven infodagen voor geïnteresseerde leerlingen en hun ouders.

Peter Demuynck, algemeen directeur Agoria Vlaanderen: “Elektromecanicien is al jaren een knelpuntberoep in de industrie. Het is een sterke technische richting die zowel leidt tot uitstroom op de arbeidsmarkt als doorstroom naar het hoger onderwijs. Het is een opportuniteit om aan te tonen dat duaal leren zeker ook voor sterke leerlingen een toegevoegde waarde heeft.”

Willy Heselmans, training officer Panasonic: “Bij het duaal leren versterken school en bedrijf elkaar. Bedrijven zijn steeds op zoek naar goed opgeleide technische medewerkers. Zij kunnen scholen helpen door leerlingen op te leiden met ‘up to date’ technologieën en processen.”

Tim Snoeckx, Central Maintenance Manager bij Vynova Belgium: “Doordat jongeren al tijdens hun studies in contact komen met de werking van bedrijven, zijn hun verwachtingen naar de jobinhoud eens ze aan het werk zijn correcter. Duaal leren is een goede reality check.”

David Janssen, R&D manager bij Arcomet: “De kloof tussen school en bedrijfsleven is vandaag nog al te dikwijls bijzonder groot. Duaal leren is de brug bij uitstek: het opleidingsprogramma is afgestemd op de noden van het bedrijfsleven en ook soft skills, die zo belangrijk zijn op de werkvloer en op de werf, worden getraind.”

Demuynck: “Leren op school en de werkplek is een goede combinatie. Zo krijg je in een minimum van tijd een sterke theoretische basis en een flinke dosis praktijkervaring, kortom een quasi garantie op een eerste job of een stap vooruit op jouw leeftijdsgenoten voor wie door wil gaan in het hoger onderwijs.

Voor de bedrijven is het een welgekomen kans om in een vroeg stadium in contact te komen met gemotiveerde studenten en hen voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Net zoals in andere landen waar duaal leren al lang een traditie is zoals in Duitsland en Zwitserland, moet duaal leren op termijn de standaard worden, uiteraard op maat van Vlaanderen.

De proeftrajecten zijn belangrijk om de aanpak onder te knie te krijgen en daarna verder uit te rollen.”


(bron: Agoria)