Europese Student Innovation Award 2017 voor Lien Smeesters

Dr. Ir. Lien Smeesters, alumni van de European Master of Science in Photonics en nu post-doc onderzoeker bij VUB B-PHOT Brussels Photonics wint de Europese Student Innovation Award 2017.

Trefwoorden: #B-PHOT, #Europese Student Innovation Award, #fotonica, #Lien Smeesters, #optische spectroscopie, #Photonics21

Lees verder

Nieuws

( Foto: B-PHOT )

ENGINEERINGNET.BE - De Europese Student Innovation Award 2017 werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse vergadering van Photonics21 in Brussel. De prijs bestaat uit een certificaat, een trofee en een geldbedrag van 5.000 euro.

Photonics21, het Europese Technologie Platform dat industrie en onderzoek in fotonica samenbrengt, beloont studenten die een belangrijke bijdrage leveren in Fotonica Onderzoek & Innovatie voor industriële toepassingen.

Lien Smeesters krijgt de prijs als erkenning voor haar onderzoek naar het gebruik van optische spectroscopie dat ingezet wordt voor de detectie van kankerverwekkende stoffen in voedingsproducten, en voor de impact van haar onderzoek op de industrie.

In haar proefschrift ‘Improving food safety with optical screening’, onderzocht zij optische spectroscopische technieken en de integratie ervan in laser-gebaseerde optische scanplatformen, om accuraat de aanwezigheid van kankerverwekkend stoffen op een niet-destructieve manier te detecteren.

Concreet is ze erin geslaagd om mycotoxine in granen te visualiseren en om de vorming van acrylamide te monitoren tijdens het frituren van aardappelen. De integratie van de lasertechnologie bij bestaande sorteermachines waarmee granen en aardappelen aan hoge snelheid gescand worden, biedt vernieuwende functionaliteiten.

Aardappelen die niet geschikt zijn voor verwerking aan hoge temperaturen (zoals frietjes) kunnen geïdentificeerd worden via lichttechnologie. De interactie tussen licht en de aardappel brengt de samenstelling van de aardappel in beeld, in een fractie van een seconde.

Met haar onderzoek effent ze zo de weg naar een industriële, niet-destructieve, optische detectie van kankerverwekkende stoffen, wat bijdraagt aan een grotere voedselveiligheid voor ons allemaal.