Tool meet gebruik groene grondstoffen in chemische industrie

Projectpartners AkzoNobel, Advanced Biochemical (ABT) en EY lanceren een pilot voor een nieuwe online tool om de aanwezigheid van biogebaseerde grondstoffen in producten te meten.

Trefwoorden: #Advanced Biochemical, #AkzoNobel, #biogebaseerd, #biogebaseerde grondstoffen, #chemie, #chemische industrie, #EY

Lees verder

Techniek

( Foto: AkzoNobel )

ENGINEERINGNET.NL - Het is de eerste tool die met behulp van e-certificaten de hoeveelheid natuurlijke grondstoffen in de productieketen bijhoudt.

Veel chemicaliën kunnen gemaakt worden van zowel fossiele als groene grondstoffen, zoals plantaardige oliën of suikers. Hoeveel van elk wordt gebruikt, is echter moeilijk na te gaan.

De nieuwe tool lost dit probleem op door inzichtelijk te maken welk percentage van een product bestaat uit grondstoffen van natuurlijke oorsprong. Dit maakt het makkelijker voor producenten en consumenten om duurzamere producten te kiezen en een stap te zetten naar een meer circulaire economie.

Grondstoffen worden aan het begin van de productieketen gecertificeerd. Bedrijven kunnen deze vervolgens aan elkaar overdragen binnen het online platform, dat automatisch bijhoudt welk aandeel de biogebaseerde grondstoffen hebben in de producten die ervan gemaakt worden.

De drie ondernemingen starten een pilot om het gebruik te volgen van Epicerol. Deze biogebaseerde epichlorohydrine (ECH) wordt geproduceerd door ABT en door AkzoNobel gebruikt in de productie van duurzame epoxy coatings.

Na de proefperiode willen de partners de tool ook toepassen bij andere chemicaliën, zoals dimethylether, dat wordt gebruikt als drijfgas in spuitbussen. Het systeem zorgt voor voldoende flexibiliteit zodat het kan worden ingezet voor een brede reeks producten.

De partners zien het platform als een robuuste en betrouwbare manier van certificering die een garantie biedt voor groene stoffen in producten. Het zorgt ervoor dat de productieketen transparant en betrouwbaar is dankzij een robuust audit proces.