World Class Maintenance: ‘Smart Moves for Smart Maintenance’

Studie geleid door Henk Akkermans geeft antwoord op de vraag: “Wat zijn de prioriteiten voor de komende vier jaar in innovatieve maintenance?”

Trefwoorden: #Maintenance, #Onderhoud, #WCM, #World Class Maintenance

Lees verder

Nieuws

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.NL - Zo leidde Henk Akkermans, directeur van World Class Maintenance, de studie in die WCM onder de titel ‘Smart Moves for Smart Maintenance’ publiceerde.

Vorige week overhandigde hij het onderzoeksrapport aan Jenne van der Velden (topadviseur bij Rijkswaterstaat), de belangrijkste assetmanager van de Nederlandse infrastructuur- en aan Mustafa Amhaouch, Tweede Kamerlid CDA. Dat gebeurde tijdens een druk bijgewoonde zitting van WCM in het Bouwhuis, het FME-gebouw in Zoetermeer.

Het rapport, waaraan twee jaar is gewerkt, trekt een lijn tussen ‘oud’ en ‘nieuw’ onderhoud. De industriële omgeving verouder. Tegelijk is er de vergrijzing en groeit de bult van 50 à 60-jarigen die de installaties kennen. Met andere woorden: terwijl de onderhoudsbehoefte stijgt, neemt de ‘capaciteit’ af. Anderzijds beuken IoT, sensoren overal, big data,… tegen de dijken en luiden nieuwe technologieën een ‘revolutie’ in. Wat zeg je? We zitten er midden in! Dat biedt heel veel kansen voor industrieel onderhoud dat bovendien een heel breed domein bestrijkt.

Hoe moet het dan verder? “Als je het niet meer weet, dan vraag je het de experts”, zei Akkermans. Dat is precies wat WCM deed. Via surveys -bij asset managers, maintenance managers en kennisbedrijven,...- groeven de onderzoekers in een Delphy-sessie dieper naar de problemen die de innovaties aanpakken en hun oorzaken.

Deze oefening identificeerde en rangschikte uiteindelijk 14 innovatieclusters waarom het allemaal draait: big data analytics, slimme sensoren, culturele en gedragsveranderingen, conditie en risico-gebaseerde maintenance strategieën, design for maintenance, kennisbeheer, interfacing tussen asset management en IT-systemen, degradatiemodellen, life cycle costing, performance dashboards, asset portfolio management, performance contracting, mobiele oplossingen en tot slot ook 3D-ontwerp en virtuele realiteit.

Asset owners en service verleners waren het grotendeels eens over de eerste zeven clusters. Maar ze wogen het belang van de volgende heel wat anders in. Asset owners focussen duidelijk meer op mensen en systemen terwijl de service verleners op proces kikken. Beiden stipten echter aan dat ‘culturele en gedragsverandering’ de grootste impact hebben en gaan ook voorbij aan technische innovaties -drones, robots, 3D-printing, virtualisatie, duurzaamheid- die voor pers, overheid en technische start-ups zo hard scoren. “Knuffeltechnologie staat niet op de lijst", stelde Akkermans vast. Wel belangrijk maar,… de algemene managementzaken wegen zwaarder.”

“Techniek blijkt niet genoeg. Maintenance is technischer dan sales maar dat is niet genoeg.” Van de innovatieclusters zitten alleen ‘smart sensoring’ en ‘degradation models’ echt in de maintenance korf. “Uit de technischer sector komt de vraag dus naar niet-technische innovaties.” Wat toch enigszins verwondert. Waaruit besloten wordt dat alles toch weer met alles samenhangt en dat de doorbraak van technische innovaties in maintenance toch weer afhankelijk is van de vooruitgang in andere sectoren.

Organisaties en bedrijven moeten de komende jaren kiezen voor ‘slimme’ maintenance-oplossingen en dat vergt een paradigmaverschuiving, de focus moet weg van ‘kostenbesparende’ innovaties naar het zien van onderhoud als een enabler om te kunnen concurreren. Slimme maintenance zal alvast meer experimenteren vergen, samenwerking, risico-nemen én... spoed.


ACHTERGROND
De ledenorganisatie Word Class Maintenance (WCM) -bedrijven, kennisinstellingen en de overheid- ging in januari samen met de FME-branchevereniging Profion. WCM wil van Nederland de kampioen maken van het onderhoud. Het runt projecten en lobbyt om smart maintenance hoger op de politieke agenda te krijgen.