Circulaire kantoorinrichting voor 100.000 werkplekken Nederlandse overheid

Rijkswaterstaat heeft een aanbesteding gepubliceerd om kantoorinrichting circulair in te kopen, wat nog niet eerder op deze grote schaal is gedaan en miljoenen euro's gaat besparen.

Trefwoorden: #circulaire economie, #Circulaire kantoorinrichting, #Nederlandse overheid, #Rijkswaterstaat, #werkplekken

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rijkswaterstaat )

ENGINEERINGNET.NL - Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn, waarvoor het programma Circulaire Economie is ontwikkeld. Onderdeel hiervan is de rijksbedrijfsvoering, die door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt aangestuurd.

Het circulair inkopen van kantoorinrichting door Rijkswaterstaat is een nieuwe stap op weg naar het realiseren van de circulaire ambities. Concreet betekent het dat zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van nieuw materiaal.

Als het echt nodig is om stoelen, tafels of kasten te repareren of te vervangen wordt er eerst gekeken of er gebruik gemaakt kan worden van materiaal dat reeds in omloop is, zowel binnen als buiten de organisatie.

Onderdelen van stoelen, tafels en kasten, die niet meer gebruikt worden door de rijksoverheid, worden zo optimaal mogelijk hergebruikt, rekening houdend met het milieu en arbo-eisen.

Rijkswaterstaat is met deze aanbesteding op zoek naar een partner voor mogelijk 10 jaar, die helpt bij het realiseren van de ambitie. De periode van 10 jaar geeft ruimte voor innovatie.

Sabine van der Leij, categoriemanager bij Rijkswaterstaat: 'Nog niet eerder is er in Nederland zo’n grote circulaire aanbesteding op de markt gezet. Ook voor marktpartijen vraagt dit een andere manier van denken. We hopen een goede partner te vinden om ervoor te zorgen dat Nederland ook voor toekomstige generaties een schone, groene en veilige plek is om te leven.'

Rijkswaterstaat verwacht dat dit contract marktpartijen zal stimuleren hun werkwijze te veranderen. Het contract bestaat voor een groot deel uit diensten in plaats van producten. De focus komt meer te liggen op het repareren en opknappen van kantoormeubilair.

Van der Leij: 'Rijkswaterstaat vindt het belangrijk kansen te scheppen voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, en grijpt deze gelegenheid aan daar expliciet naar te vragen. Een deel van het opknapwerk zou bijvoorbeeld in sociale werkplaatsen uitgevoerd kunnen worden.'