Vier tot zes jaar toponderzoek in ... drie minuten (+video)

Jaarlijks worden in Vlaanderen ruim 1.600 doctoraatsstudies afgewerkt. Via de Vlaamse PhD Cup daagt Scriptie vzw doctors uit om hun jarenlange onderzoek in 3 minuten aan de man te brengen.

Trefwoorden: #doctoraat, #onderzoek, #Scriptie vzw, #Vlaamse PhD, #wetenschapper

Lees verder

Opleiding

ENGINEERINGNET.BE - In Vlaanderen wordt heel wat excellent onderzoek verricht. Via de PhD Cup wil Scriptie vzw jonge wetenschappers stimuleren en aanleren hoe met dat onderzoek naar buiten te treden. “Dat is meer dan ooit nodig als je kijkt naar wat bijvoorbeeld in de VS gebeurt.

Antiwetenschappelijke stemmen klinken steeds luider, waardoor wetenschap onder druk komt te staan. Het belang en de verdiensten van wetenschappelijk onderzoek moeten daarom duidelijker aan het grote publiek worden getoond. Een initiatief als de PhD Cup kan daarbij helpen, stelt Arnaud Zonderman, coördinator van Scriptie vzw.

Intensieve training
De PhD Cup spoort pas gepromoveerde doctors uit alle disciplines aan om hun onderzoek met de wijde wereld te delen en schotelt hen daarbij een stevige uitdaging voor: doe de kern van je onderzoek in drie minuten uit de doeken via een heldere presentatie voor publiek, jury en cameras.

De deelnemers krijgen daarbij eerst een intensieve media- en communicatietraining door experten als Ivan De Vadder en WIm De Vilder VRT die hen leren hoe hun onderzoek naar een groot publiek te vertalen.

Doctors gezocht
De wedstrijd bestaat uit verschillende rondes. Die monden op 2 oktober uit in een finale, die online live te volgen is. Tijdens die apotheose nemen acht jonge onderzoekers het in de Handelsbeurs in Gent tegen elkaar op, met als inzet een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 10.000 euro.

Daarbij krijgt ook het publiek een stem via het aanduiden van een publiekswinnaar. Al wie in het voorbije anderhalf jaar jaar tot doctor promoveerde, kan zich tot eind juni registreren via phdcup.be.