Drie Nederlandse uitvinders genomineerd voor European Inventor Award 2017

Nederland is het enige land dat dit jaar drie finalisten heeft voor de jaarlijkse uitvindersprijzen van het Europees Octrooibureau, die uit honderden uitvinders over de wereld zijn gekozen.

Trefwoorden: #bioplastic, #bloedtest, #European Inventor Award 2017, #European Patent Office, #Gert-Jan Gruter, #Hans Clevers, #Jan van den Boogaart, #organoïden

Lees verder

Nieuws

( Foto: European Patent Office )

ENGINEERINGNET.NL De drie Nederlandse uitvinders zijn geselecteerd voor de categorieën Onderzoek, MKB en Industrie. Totaal zijn er 15 finalisten in vijf categorieën. Op 15 juni wordt tijdens een ceremonie in Venetië per categorie bekendgemaakt wie de winnaar is.

Dit zijn de drie Nederlandse finalisten:

 • Hans Clevers: uitvinder van ‘organoïden’ (categorie Onderzoek)


Het is moleculair geneticus Clevers gelukt om specifieke stamcellen buiten het lichaam te laten groeien tot mini-orgaantjes. Hij is begonnen met de menselijke darm en ontdekte daarna dat het ook kon met andere organen, zoals lever, nieren en longen.

Met de gekweekte mini-organen kunnen medicijnen veilig worden getest buiten het menselijk lichaam. Op deze manier kunnen medicijnen op maat worden gemaakt voor individuele patiënten. Organoïden verlagen de kosten van medicijnontwikkeling en van het testen van medicijnen en tegelijkertijd verhogen ze de veiligheid.

Bovendien is deze uitvinding een goed alternatief voor dierproeven. Economisch analisten voorspellen al dat organoïden een ‘game-changer’ op de wereldmarkt kunnen worden, zeker als de beschikbaarheid en toepassingen toenemen.

 • Gert-Jan Gruter: uitvinder van bioplastic voor flessen (categorie MKB)
  Chief Technology Officer Gruter van chemisch bedrijf Avantium ontwikkelde een proces dat furaandicarbonzuur (FDCA) – nodig voor plastic – uit plantsuikers maakt. Hiermee is een nieuw bioplastic te maken, namelijk polyethyleenfuranoaat (PEF).

  PEF is een goed alternatief voor PET, want het is kwalitatief hoogwaardig plastic. PEF is milieuvriendelijker dan PET: er is 70% minder energie nodig om het te produceren en 50% minder CO2-uitstoot dan PET. Door het sluiten van partnerships met grote partijen hoopt Avantium PEF-flessen in 2021 grootschalig op de markt te brengen.

 • Jan van den Boogaart: uitvinder van geautomatiseerde bloedtest voor malaria (categorie Industrie)
  De uitvinding van hematoloog Van den Boogaart en de Oostenrijkse biochemicus Oliver Hayden is een combinatie van geneeskunde en informatietechnologie. De datagedreven benadering betreft het opsporen van malaria in het bloed via bloedparameters.

  Een combinatie van 30 parameters laat een ‘data-afdruk’ zien die malaria kan aantonen. Voor een standaard bloedtestsysteem van Siemens hebben de uitvinders een malariaspecifiek algoritme gemaakt.

  Door dit in het computersysteem te laden, kunnen geautomatiseerd 120 bloedtesten per uur worden gedaan die met 97% zekerheid malaria kunnen aantonen, Met deze uitvinding kan goedkoper en sneller worden getest op malaria. Om de computer malaria op te laten sporen is slechts een update van de software nodig.