Eindhoven eerste ter wereld met commercieel zelfrijdende auto’s

Steven Nelemans, CEO van Amber, heeft op de Hannover Messe aangekondigd dat Eindhoven de eerste stad ter wereld wordt met zelfrijdende auto’s voor grootschalig commercieel gebruik.

Trefwoorden: #Amber, #Eindhoven, #KPN, #Microsoft, #NVIDIA, #TNO, #TomTom, #zelfrijdende auto

Lees verder

Nieuws

( Foto: Amber )

ENGINEERINGNET.NL - Amber is een startup uit Eindhoven, die recentelijk internationale aandacht heeft getrokken met de ontwikkeling van zelfrijdende elektrische auto’s, die specifiek ontworpen zijn om te worden gedeeld.

Met hun autodeel-service, genaamd Amber Mobility, wil Amber zowel zakelijke als particuliere gebruikers door heel Europa on-demand toegang geven tot een auto, op elk moment en binnen loopafstand, voor 33 euro per week.

Het bedrijf heeft plannen om elektrische auto’s uit te rusten met technologie die autonoom rijden mogelijk maakt. Deze auto’s worden op dit moment gebruikt in het zakelijke autodeel platform Amber Mobility.

TomTom, KPN, TNO, NVIDIA, Microsoft en de gemeenten Eindhoven en Helmond ondersteunen Amber bij deze plannen. Het bedrijf wil de zelfrijdende auto’s medio 2018 in Eindhoven op de weg hebben, om de dienst vervolgens uit te breiden naar de rest van Nederland en Europa.

Elke ontwikkelingspartner dient als een belangrijk puzzelstuk in de plannen van Amber om zelfrijdende auto’s in de regio te gaan implementeren. Zo zal TomTom fungeren als leverancier van digitale kaarten. KPN zal het netwerk leveren dat wordt gebruikt voor locatiebepaling en communicatie.

TNO zal zorg dragen voor het implementeren en testen van de sensoren en camera’s, en zij zullen ook de ontwikkeling van de software ondersteunen. NVIDIA zal de hardware leveren die gebruikt wordt voor het verwerken van de visuele data van de camera’s en sensoren.

Tenslotte levert Microsoft het betrouwbare Azure cloud platform, kunstmatige intelligentie en de overige middelen die nodig zijn om de enorme hoeveelheden data te verwerken.

De gemeenten Eindhoven en Helmond spelen ook een belangrijke rol als lokale overheden van de Brainport regio om implementatie mogelijk te maken. Burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, zegt: “We versterken hiermee de positie van Eindhoven Brainport als vooraanstaand centrum van hightech innovatie.”

Steven Nelemans, CEO van Amber, stelt: “Autonoom rijden ligt niet zo ver in de toekomst als velen denken. We zijn een klein bedrijf, wat betekent dat we dit sneller kunnen bereiken dan vele anderen. Ik ben erg enthousiast over het feit dat we zo veel ervaren en invloedrijke partners hebben die hier samen met ons aan werken.”