Ecorace challenge leidt tot innovaties voor binnenvaart

Vorig weekend vond de vierde editie van de Ecorace Challenge plaats op het kanaal Leuven-Dijle in Tildonk-Haacht. Dit is een wedstrijd voor studententeams met leden uit de hele wereld.

Trefwoorden: #Ben Weyts, #binnenvaart, #duurzaamheid, #Ecorace Challenge, #KU Leuven, #UAntwerpen

Lees verder

Nieuws

( Foto: De Vlaamse Waterweg - © Steve Merckx )

ENGINEERINGNET.BE - Doel van de wedstrijd is om een innovatief, performant en duurzaam vaartuig met alternatieve aandrijving te ontwikkelen.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: “De Vlaamse binnenvaart wordt gedreven door innovatie. Met deze wedstrijd willen we dit extra stimuleren en de binnenvaart als een innovatief, veilige, betrouwbare en duurzame transportmodus promoten.”

Negen enthousiaste teams schreven zich dit jaar in. De teams kwamen uit België en Nederland en twee teams waren zelfs internationaal samengesteld.

ir. Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder De Vlaamse Waterweg: “Alle teams namen allemaal deel aan deze vaarwedstrijd met een eigen ontwikkeld vaartuig met een duurzame wijze van aandrijving. Het was verheugend om te zien en horen welke gedrevenheid, ambitie en enthousiasme er bij de deelnemende leefde.”

De Ecorace Challenge bestond uit verschillende proeven: de vaartuigen werden ingezet in sprint, slalom, uithouding… Telkens werd de performantie van elk vaartuig gemeten en beoordeeld door een jury van deskundigen.

De teams lichtten het ontwerp van hun vaartuig toe en stelden zich voor als een innovatieve onderneming aan de hand van een ondernemingsplan met focus op innovatie en opportuniteiten voor verdere ontwikkeling in een ondernemerssfeer.

Want innovatie die in de bedrijfswereld kan worden geïmplementeerd, dat is precies wat de Ecorace Challenge wil bereiken.

Zondagnamiddag viel het verdict voor de editie 2017. Er werden vier prijzen toegekend in vier categorieën:

  • De prijs voor het beste businessplan (zie foto): Solar Boat team van de Universiteit Antwerpen
  • De grote prijs all-round non-cargo: Solar boat TU Delft
  • De grote prijs all-round cargo: Team Maverick van de KU Leuven
  • De prijs voor meest innovatieve vaartuig: Solar boat TU Delft

Met de Ecorace Challenge en de toegepaste innovatieve concepten moeten ondernemingen bijkomend geïnspireerd worden om de ‘mental shift’ te maken en de stap naar de binnenvaart te overwegen en bij voorkeur ook te kiezen.

Weyts: “Ik ben ervan overtuigd dat deze wedstrijd een goede stimulans is voor verdere innovatie in de binnenvaart. Dit initiatief zal ongetwijfeld in de toekomt leiden tot het delen van kennis en een nauwere samenwerking tussen de onderwijsinstellingen, de bedrijven en de instanties die alle dagen in de praktijk staan.”


Dit waren alle deelnemende teams:
In de categorie non-cargo:

  1. Solar Boat team van de Universiteit Antwerpen
  2. Dutch Solar Boat Team uit Nederland
  3. Navex E-boat Team van de KU Leuven
  4. Solar boat TU Delft
  5. VHL Nordwin Zonnebootteam
  6. Sunstroke Engine

In de categorie cargo:

  1. Hybrid Logistics team van de KU Leuven
  2. Team Cargo Solutions van de KU Leuven
  3. Team Maverick van de KU Leuven