Hogere CO2-uitstoot in het eerste kwartaal 2017

De CO2-uitstoot in Nederland was in het eerste kwartaal 1,9% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het bruto binnenlands product (bbp) groeide in dezelfde periode met 3,4%.

Trefwoorden: #CBS, #CO2-uitstoot, #energiebedrijven, #statistiek, #transportbedrijven

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - Belangrijke oorzaken van de toename van de CO2-uitstoot zijn de hogere productie van elektriciteitsbedrijven en meer vervoersbewegingen van de transportsector. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot.

Het eerste kwartaal van 2017 was iets minder koud dan een jaar eerder. Vooral maart was relatief warmer. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de CO2-uitstoot 2,3% hoger dan een jaar eerder.

De CO2-emissies van de transportsector stegen in het eerste kwartaal met bijna 5%. De transportsector is goed voor 12% van de totale uitstoot. Met bijna 8% nam de uitstoot van de luchtvaart het sterkst toe binnen de transportsector. Dit komt grotendeels door meer vliegbewegingen.

De CO2-uitstoot in verhouding tot de toegevoegde waarde van de luchtvaart is hoger dan andere onderdelen van de transportsector. Mede daardoor is de stijging van de totale toegevoegde waarde van de transportsector kleiner dan de toename van de CO2-uitstoot.

In het eerste kwartaal van 2017 was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer ruim 4% hoger dan een jaar eerder. Deze bedrijven zijn goed voor ruim 28% van de totale uitstoot. De stijging komt vooral doordat energiebedrijven meer elektriciteit hebben geproduceerd dan het jaar ervoor. De extra opgewekte elektriciteit was vooral bestemd voor de export. Bij de productie werd zowel meer aardgas als steenkool verbruikt.

Het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid heeft bijna 2% meer CO2 uitgestoten dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, terwijl de toegevoegde waarde steeg met ruim 3%. Dit cluster is goed voor 27% van de totale uitstoot. Vooral de aardolie- en de chemische industrie hebben meer CO2 uitgestoten. Deze toename komt vooral door de gestegen productie.

De CO2-uitstoot van de overige dienstverlening, goed voor ruim 11% van de CO2-uitstoot, was gelijk aan het eerste kwartaal van 2016. Er werd minder aardgas verstookt voor het verwarmen van bedrijfspanden, maar er werden meer motorbrandstoffen verbruikt voor transport.

De CO2-uitstoot van huishoudens ten slotte was in het eerste kwartaal ruim 1% lager. Dit kwam vooral doordat er minder gas werd verstookt. De CO2-uitstoot van huishoudens bedraagt ruim 21% van het totaal.


(bron en infografieken: CBS)

De CO2-emissies zijn berekend volgens de definities van de Milieurekeningen. Het betreft hier een eerste berekening.