Enquête: brandveiligheid van gebouwen onvoldoende

Uit een enquête van technologiefederatie Agoria blijkt dat één op de twee brandbeveiligingsfirma’s (52%) vindt dat gebouwen in ons land slecht scoren op het vlak van brandbeveiliging.

Trefwoorden: #Agoria, #brandbeveiliging, #Fireforum, #onderhoud, #sprinkler

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Marc Lambotte, CEO van Agoria: “Nieuwe gebouwen scoren weliswaar meestal goed op brandveiligheid, maar er schort iets met de controle van de oudere gebouwen.”

Te veel beheerders van gebouwen denken dat met de installatie van sprinklers of branddetectie de kous af is.

In ons land zijn een 100-tal bedrijven actief die gespecialiseerd zijn in brandbeveiliging. Op de vraag of gebouwen in ons land goed scoren op het vlak van brandbeveiliging antwoordt 52% negatief.

Sinds de jaren 70 is de wetgeving en de technologie verbeterd, maar ons land schiet te kort op onderhoud en controles. Nieuwbouw wordt goed gecontroleerd bij oplevering maar wat daarna?

Brandbeveiliging bestaat uit drie onderdelen: preventie, passieve brandbeveiliging van de constructie en actieve brandbeveiliging zoals het gebruik van sprinklers, branddetectie, spraakalarmsystemen en rook- en warmteafvoer. Te veel gebouwuitbaters zien de brandbeveiliging als een kost en besparen hierop.

Op de vraag wat er in ons land beter kan op het vlak van brandbeveiliging, antwoordt 36% dat een strengere handhaving van de regels noodzakelijk is. 23% pleit voor strengere uitbatingsvoorschriften zoals verplicht regelmatig onderhoud. Meer aandacht voor het ontwikkelen van een brandveiligheidscultuur van jongs af aan en meer aandacht voor brandbeveiliging tijdens aanbestedingen zijn andere belangrijke suggesties.

De leveranciers en installatiebedrijven gegroepeerd binnen Agoria en Fireforum vzw, waar alle stakeholders vertegenwoordigd zijn, hebben recent een zogenaamd FISQ-kwaliteitslabel voor installateurs (Fire Safety Quality) en FCB-label voor gebouwen (Fireforum Certified Building) ingevoerd.

Bedrijven (installateurs, uitbaters, beheerders, …) met dergelijke labels waarborgen de kwaliteit van brandbeveiligingssystemen vanaf het ontwerp over de installatie tot en met de uitbating ervan (onderhoud en nazorg).

Met dit initiatief wil de sector gebouwbeheerders (privaat en publiek) aanzetten om te werken met betrouwbare partners. Ook vraagt de sector meer aandacht voor het thema bij het grote publiek.


(bron: Agoria)