Waterwegen en Zeekanaal rond baggerwerken Boven-Zeeschelde succesvol af

Waterwegen en Zeekanaal heeft de onderhouds­baggerwerken en drie pilootprojecten succesvol afgerond in het kader van het duurzaam beheerplan Boven-Zeeschelde.

Trefwoorden: #baggeren, #baggerwerken, #Boven-Zeeschelde, #Gentse Ringvaart, #scheepvaart, #Waterwegen & Zeekanaal

Lees verder

Nieuws

( Foto: LimoWreck - Eigen werk, CC BY 2.5 )

ENGINEERINGNET.BE - Met dat plan pakt de waterwegbeheerder de baggerwerken in de vaargeul structureel aan om de bevaarbaarheid van de Boven-Zeeschelde te verbeteren. Het plan draagt ook bij aan de bescherming van getijdennatuur.

Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) voerde sinds augustus 2016 onderhoudsbaggerwerken uit in twintig zones in de Boven-Zeeschelde tussen de Gentse Ringvaart en de monding van het Zeekanaal in Bornem.

Ondertussen zette de Vlaamse waterwegbeheerder drie pilootprojecten op touw om nieuwe baggertechnieken uit te testen. Dat alles maakt deel uit van het duurzaam beheerplan Boven-Zeeschelde, waarmee W&Z de bevaarbaarheid van de Schelde tussen Gent en Rupelmonde structureel wil verbeteren.

In het verleden gebeurden de baggerwerken ad hoc en daar maakt het duurzaam beheerplan, dat steun geniet van de Europese Unie, een einde aan. Het baggeren gebeurt met respect voor de internationaal beschermde getijdennatuur.

Zo werkten experts van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) mee om de ontwikkeling en instandhouding van waardevolle slikken en schorren in de Boven-Zeeschelde te vrijwaren.

De onderhoudsbaggerwerken vonden onder de waterlijn plaats, waardoor de hinder voor omwonenden beperkt bleef.

De komende tijd staan enkel nog occasionele baggerwerken gepland. Ondertussen monitort W&Z samen met het INBO en het Waterbouwkundig Laboratorium de toestand in de zones waar de onderhoudsbaggerwerken en de pilootprojecten plaatsvonden.

Uit de analyse van de resultaten moet blijken of de onderhoudsbaggerwerken slagen in hun opzet en of de techniek die gebruikt werd voor de pilootprojecten ook succesvol kan zijn op andere locaties.