Expertisecentrum PFAS start omvangrijk onderzoek

Het Expertisecentrum PFAS heeft van twaalf overheidsinstanties opdracht gekregen om, samen met het RIVM (*), een Handelingskader op te stellen voor PFAS in grond en grondwater.

Trefwoorden: #expertisecentrum, #grondwater, #PFAS, #PFOA, #PFOS

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, CC BY-SA 3.0 )

ENGINEERINGNET.NL - De meest bekende verbindingen in de PFAS stofgroep zijn PFOS en PFOA.

Vanwege hun bijzondere eigenschappen (vet- en waterafstotend) zijn deze stoffen grootschalig toegepast in bijvoorbeeld blusschuim, anti-aanbaklagen, regenkleding en vuilbescherming van leer, papier en textiel. Deze stoffen komen dus op veel plaatsen in grond en grondwater voor.

Van PFOS en PFOA is bekend dat ze slecht afbreekbaar zijn en giftig voor mens en dier. Veel andere eigenschappen zijn echter nog onduidelijk en normen ontbreken. Dit soort stoffen worden daarom ook wel ’Nieuwe bedreigingen’ genoemd.

Het Handelingskader PFAS moet een antwoord geven op de vele vragen waarmee beleidsmakers, bedrijven en burgers in de praktijk worden geconfronteerd. Een belangrijk onderdeel van het Handelingskader PFAS is het onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS op 24 ‘verdachte’ locaties.

Tot deze zomer kunnen geïnteresseerde partijen zich melden bij het Expertisecentrum om locaties zoals stortplaatsen, bluslocaties of metaalverwerkende industrie in te brengen.


(*) RIVM = Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu