DPDgroup koploper CO2 compensatie in pakketbezorgingsmarkt

Via het DrivingChange programma engageert DPD zich om elk pakket CO2-neutraal te leveren zonder extra kosten en dit voor al zijn klanten.

Trefwoorden: #CO2, #CO2 compensatie, #CO2-uitstoot, #DPDGroup, #logistiek, #pakketbezorging, #pakketten

Lees verder

Techniek

( Foto: DPDGroup )

ENGINEERINGNET.BE - DPDgroup monitort daarom nauwgezet zijn CO2-uitstoot en focust daarnaast ook op de introductie van maatregelen om de uitstoot te verlagen en te compenseren via de vrije markt.

Paul-Marie Chavanne, Voorzitter van GeoPost/DPDgroup: "We concentreren ons momenteel op die zaken waar we het grootste verschil kunnen maken namelijk de CO2-neutraliteit van onze leveringen en oplossingen in stedelijke gebieden. Dankzij deze focus slaagden we er alvast in om sinds 2013 onze gemiddelde CO2-uitstoot per pakket met 10,1% te verlagen.”

De eerste stap in hun engagement is de CO2-uitstoot die veroorzaakt wordt door de activiteiten van het bedrijf nauwgezet in kaart te brengen. De belangrijkste parameters worden elk kwartaal opnieuw gemeten.

De groep maakt daarvoor gebruik van een speciaal ontwikkelde tool waarmee het bedrijf exact de milieuimpact kan evalueren. Meer dan 300 medewerkers in heel Europa werken mee aan de monitoring van deze indicatoren.

Een jaarlijkse audit door Mazars, een extern bedrijf, verifieert de nauwgezetheid van het berekeningsmodel en de uitgestoten hoeveelheid CO2.

In een tweede stap werd de CO2-footprint aangepakt door het transport efficiënter te organiseren. In 2016 werd in vergelijking met 2013 reeds een daling van de CO2-uitstoot met 10,1% per pakket bereikt.

Sinds 2012 wordt het overblijvende deel van de transport-gerelateerde CO2-uitstoot volledig vrijwillig gecompenseerd via de aankoop van emissierechten. In 2016 werd het equivalent van meer dan 860.000 ton CO2 gecompenseerd. De bijdrage van deze groep vertegenwoordigt bijna 5% van de totale Europese vrije CO2-compensatie markt.

Met de steun van EcoAct, een Europese specialist voor klimaatstrategieën, worden compensatieprojecten gekozen die aan de hoogste internationale standaarden beantwoorden (inbegrepen zijn Gold Standard, VCS en UNFCCC).

Hun compensatieprogramma omvat 6 projecten rond het opwekken van schone en hernieuwbare energie. De compensatieprojecten zijn gevestigd in Duitsland, Tsjechië, Polen en het VK maar ook Turkije en Indië.

In 2016 werd het equivalent van 714,000 MWh energie geproduceerd via door DPDgroup gesteunde compensatieprojecten. Dit vertegenwoordigt het jaarlijkse verbruik van 250.000 huishoudens.