3D printen in bouw mogelijk met EFRO-steun

Wordt het printen van huizen straks een realiteit in Vlaanderen? Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen & Wonen Kamp C gaat het 3D-printen in de bouwsector alvast versnellen.

Trefwoorden: #3D printen, #EFRO, #huizenbouw, #ICT, #Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen & Wonen Kamp C

Lees verder

Nieuws

( Foto: Luke Jones from Anchorage - 3D Printer, CC BY 2.0 )

ENGINEERINGNET.BE - Op 14 juni wordt de officiële start gegeven van het baanbrekend project “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’. Tien organisaties, zowel uit de wetenschaps- als bedrijfswereld, bundelen hun krachten o.l.v. Kamp C, het Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen & Wonen.

Het gaat om TU Eindhoven, Hogeschool Vives, Universiteit Gent, Thomas More Hogeschool, Van Roey, Beneens, Trias Architecten, ETIB nb/CONCRETE HOUSE en ViCre. Samen zullen ze de komende jaren het 3D-printen in de bouwsector in Vlaanderen introduceren.

Het Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen & Wonen Kamp C plaatst daarvoor de komende jaren de nodige printinfrastructuur in Westerlo. Eens deze infrastructuur voldoende getest is, zal hij opengesteld worden voor bedrijven en onderwijsinstellingen om ermee te experimenteren en allerlei toepassingen te co-creëren.

Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 800.000 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

De officiële start zal beklonken worden door het ondertekenen van de projectovereenkomst door alle partners en een schaalmodel zal een tipje van de sluier lichten over de mogelijkheden van 3D-printen in de bouw.