10 miljoen euro voor Vlaamse zwembaden

Vlaanderen investeert opnieuw 10 miljoen euro in zwembaden. In 2015 trok het hiervoor al eens 10 miljoen euro uit.

Trefwoorden: #investering, #Philippe Muyters, #Vlaamse Regering, #zwembad

Lees verder

Nieuws

( Foto: Koen Mortelmans )

ENGINEERINGNET.BE - Door de grote vraag naar kwalitatief zwemwater lanceerde minister van sport Philippe Muyters (N-VA) een tweede oproep. Uit de 37 ingediende subsidieaanvragen selecteerde hij 25 nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Vlaanderen kampt met een achterstand aan investeringen in nieuwe zwembaden. Bovendien moet de bestaande infrastructuur conform blijven met de milieuwetgeving en evoluties in het zwemgedrag. Een nieuwbouwproject wordt voor maximaal 10% gesubsidieerd, met een plafond van 1,2 miljoen euro. Een renovatieproject kan tot 30% subsidies krijgen, geplafonneerd op 500.000 euro.

In beide gevallen is het uiteindelijke subsidiebedrag afhankelijk van de score die het project tijdens de selectieronde behaalde. Nieuw aan de tweede oproep is dat geselecteerde initiatiefnemers naast een financiële impuls ook kunnen rekenen op intensieve begeleiding.


ACHTERGROND
Deze oproep voor zwembaden is de laatste in zijn soort, zegt Muyters: "Ik heb intussen werk gemaakt van een Globaal Sportinfrastructuurplan, waarbij elk jaar geïnvesteerd wordt in sportinfrastructuur volgens de effectieve noden op het terrein. Vroeger wisten gemeenten niet in welke soort infrastructuur Vlaanderen zou investeren, het waren eens Finse pistes, dan weer sportvloeren of zwembaden. Die onzekerheid is verleden tijd, we investeren nu jaarlijks in de meest waardevolle projecten en voorzien hiervoor in 2017 in 35 miljoen euro."