Het treinonderhoud van de toekomst

In zijn nieuwe service- en onderhoudsdepot in het Duitse Dortmund-Eving geeft Siemens een voorproefje van wat het spooronderhoud te wachten staat.

Trefwoorden: #Dortmund-Eving, #onderhoud, #Rijn-Ruhr-eXpressnet, #Siemens, #spoorwegmaatschappij, #treinen, #treinonderhoud

Lees verder

maint_art

( Foto: Siemens )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET - Flagrant is alvast dat de Duitse engineeringgroep een materieelbeschikbaarheid van meer dan 99% garandeert. Hoe hoog was die ook al weer bij onze nationale spoorwegmaatschappij?

Vorige maand werd in Dortmund-Eving de eerste steen gelegd van het service- en onderhoudsdepot dat Siemens gaat bouwen voor de treinen van het Rijn-Ruhr-expressnet (RRX). In de toekomst zullen hier de onderhoudswerkzaamheden voor alle 82 Desiro HC treinen plaatsvinden tot 2050 !

Voor een trein is dat een leven lang. Voor Siemens is deze bestelling van 1,7 miljard euro de grootste die het ooit binnenhaalde in het regionaal spoorverkeer in Duitsland. Tevens goed voor 75 nieuwe Duitse jobs.

Het depot complex omvat een onderhoudsgebouw met zes sporen, een opslagplaats, een administratief en personeelsgebouw, een buitenreinigingsinstallatie voor de treinen, een ondervloerdraaibank voor de revisie van wielstellen, en een diagnosesysteem voor wielstellen.

Het hoofdgebouw zal zo'n 163 meter lang, 63 meter breed en 12,4 meter hoog zijn. Het volledige complex zal ongeveer 15 procent minder energie verbruiken dan de richtlijnen voorzien in de nieuwe Duitse verordening inzake energiebesparing (EnEV). Op de terreinen zal zo’n vijf en een halve kilometer spoor worden aangelegd.

Efficiënter en goedkoper
In se geen wereldschokkend nieuws, maar toch gaan er achter dit nieuwtje een aantal tendensen schuil. Ten eerste blijkt er uit dat Siemens als fabrikant via een outsourcing contract zijn treinen zelf mag onderhouden van zijn klant.

De spoormaatschappij RRX besteedt zijn maintenance dus integraal uit aan de fabrikant van zijn materieel. Exit de eigen onderhoudsafdeling? En dat op een ogenblik waarop je mag verwachten dat componenten en slijtdelen steeds langer leven.

Nog een vaststelling: Siemens meent het onderhoud efficiënter en goedkoper te kunnen uitvoeren dan zijn spoorwegklant zelf, in die mate dat er nog een winstmarge op het onderhoudscontract met de klant zit:

“Wij kunnen aan de hand van voorspellende analyses fouten identificeren lang voor er zich effectief storingen of defecten voordoen.” Om dit mogelijk te maken, worden de treinen onderworpen aan een verregaande realtime monitoring en worden de resulterende gegevens geanalyseerd in een centraal diagnosesysteem in het Mobility Data Services Center van Siemens in München-Allach.

Op basis van deze analyses berekenen specialisten storingsvoorspellingen en krijgt het serviceteam in het nieuwe depot aanbevelingen voor acute of geplande ingrepen. Een voorbeeld van data mining en/of analyse.

Industriële Internet of Things
Het Industriële IoT draagt de belofte in zich het monitoren van machines en installaties van op afstand zo danig te democratiseren dat de stap van het leveren van systemen voor conditiebewaking over het exploiteren naar het effectief uitvoeren van onderhoudsingrepen almaar kleiner wordt:

“Als wij uw monitoring systemen mogen leveren, kunnen wij zelf meteen ook uw installaties van op afstand bewaken. En dan willen we ook best de eigenlijke onderhoudsinterventies voor u als klant plannen, organiseren en uitvoeren.”

Outsourcing die moeilijke tijden inluidt voor onafhankelijke leveranciers van onderhoudsdiensten.


door Bert Belmans, Maintenance Magazine