Solar Team heeft nieuwe zonnewagen voorgesteld

Het Belgische Solar Team heeft zijn nieuwe zonnewagen voorgesteld. 21 ingenieursstudenten van de KU Leuven hebben er een jaar lang aan gewerkt.

Trefwoorden: #Accenture, #Bridgestone World Solar Challenge, #KU Leuven, #Solar Team, #zonnewagen elektrische auto

Lees verder

Opleiding

( Foto: Solar Team )

ENGINEERINGNET.BE - Om de twee jaar bouwt een groep studenten van de KU Leuven een zonnewagen om deel te nemen aan het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië.

Hun nieuwe wagen, de Punch Two, reed zijn eerste testrit in het stukje Australië in dierentuin Planckendael. Niet toevallig op de eerste dag van de zomer, want de wagen rijdt volledig op zonne-energie.

De Punch Two is de zevende Belgische zonnewagen, helemaal ontworpen en gebouwd door studenten van het Solar Team. Hij verschilt op heel wat vlakken van zijn voorgangers. Wat meteen opvalt, is dat de wagen veel kleiner is dan de vorige zonnewagen.

Joachim Verheyen, Teammanager van het Solar Team: “Om te mogen deelnemen aan het wereldkampioenschap in Australië, moet de wagen voldoen aan een aantal regels en die veranderen elke twee jaar. Voor deze editie mochten we maar 4 m² zonnepaneel hebben.”

Hoewel er minder zonnepanelen op de wagen liggen, boet hij niet in aan snelheid. De topsnelheid van de wagen is 120 kilometer per uur.

Thierry Garritsen van het Solar Team: “Gelukkig zijn zonnepanelen vandaag véél efficiënter dan twee jaar geleden. We hebben de wagen ook lichter gemaakt: hij weegt nu 145 kilogram. Gemiddeld zal de nieuwe wagen 85 kilometer per uur rijden.”

Het Punch Powertrain Solar Team bestaat uit 21 ingenieursstudenten van de KU Leuven. Tijdens het postgraduaat innoverend ondernemen voor ingenieurs, krijgen ze de kans om de kennis uit hun opleiding om te zetten in de praktijk. Een jaar lang hebben ze samen met 140 partners gewerkt aan hun zelfgebouwde zonnewagen.

Op 8 oktober staan ze met hun nieuwe zonnewagen aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, een tocht van meer dan 3000 kilometer dwars door Australië.

Het team wordt momenteel door het consultancy bedrijf Accenture tot in de puntjes voorbereid op de unieke wedstrijd.