Nederlands/Oostenrijks team wint European Inventor Award 2017

De Nederlandse hematoloog Jan van den Boogaart heeft samen met zijn Oostenrijkse collega Oliver Hayden een geautomatiseerde test ontwikkeld om malaria op te sporen.

Trefwoorden: #European Inventor Award 2017, #European Patent Office, #Jan van den Boogaart, #malaria, #Oliver Hayden

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europees Octrooibureau )

ENGINEERINGNET.NL - Beide wetenschappers wonnen voor deze test de European Inventor Award 2017 in de categorie Industrie. "Deze test kan de strijd tegen malaria enorm helpen," aldus president Battistelli van het Europees Octrooibureau.

Van den Boogaart en Hayden zijn werkzaam bij Siemens Healthineers. Hun uitvinding maakt het gemakkelijker een besmetting met malaria snel te ontdekken. De geautomatiseerde, computergestuurde test kan 120 diagnoses per uur stellen, met een nauwkeurigheid van 97%. Met een snellere diagnose kan ook de behandeling sneller starten. In 2011 kregen de onderzoekers octrooi op hun uitvinding.

Met drie finalisten was Nederland het best vertegenwoordigd van de deelnemende landen. Naast Van den Boogaart waren nog twee andere Nederlanders genomineerd.

Moleculair geneticus en Nationaal Icoon Hans Clevers kweekt menselijke mini-organen waarop veilig medicijnen kunnen worden getest, buiten het menselijk lichaam. Hij was genomineerd in de categorie Onderzoek.

Gert-Jan Gruter ontwikkelt met zijn team een nieuw chemisch proces voor het produceren van plastic flessen gemaakt van planten. Hij was genomineerd in de categorie MKB.

De European Inventor Award is een uitvinderswedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd door het Europees Octrooibureau. Een internationale jury kent prijzen toe in 5 categorieën. Daarnaast is er een publieksprijs waarvoor iedereen online kon stemmen.