Winnaars Amsterdam Science & Innovation Award 2017 bekend gemaakt

Nathalie de Vent en Joost Agelink van Rentergem van de Universiteit van Amsterdam zijn de winnaars van de Amsterdam Science & Innovation Award 2017.

Trefwoorden: #Advanced Neuropsychological Diagnostics Infrastructure, #Amsterdam Science & Innovation Award, #ANDI, #kennisinstelling, #onderzoeksinstituut

Lees verder

Nieuws

( Foto: IXA - Bastiaan Aalbersberg )

ENGINEERINGNET.NL - De Amsterdam Science & Innovation Award 2017 is de jaarlijkse prijs voor het meest innovatieve, wetenschappelijke idee van alle Amsterdamse kennisinstellingen en onderzoeksinstituten.

Nathalie de Vent en Joost Agelink van Rentergem ontvangen de prijs (ter waarde van 10.000 euro) voor ANDI, een nieuwe online infrastructuur voor de verbetering van neuropsychologische diagnostiek.

Advanced Neuropsychological Diagnostics Infrastructure (ANDI) is een website voor de analyse van neuropsychologische testresultaten om de diagnose van een hersentrauma of hersenziekte te verbeteren. ANDI beschikt over een grote database met representatieve normgegevens van gezonde controles, waardoor de vergelijking van een patiënt met de norm groep preciezer wordt dan wanneer de traditionele normtabellen worden gebruikt.

De stimuleringsprijs (5.000 euro) ging naar Kenneth Chin van het Academisch Medisch Centrum voor een nieuwe optische imaging techniek voor zenuwidentificatie tijdens operaties.

Chin: “Wat begon als een uit de hand gelopen hobbyproject met mijn neef Patrick, is nu een nieuwe optische imaging techniek die in staat is om in real time zenuwen goed te kunnen herkennen bij operaties waardoor zenuwletsel bij patiënten voorkomen kan worden.”

De publieksprijs (2.500 euro) is gewonnen door Juultje Sommers van Academisch Medisch Centrum en Marike van der Schaaf verbonden aan het Academisch Medisch Centrum en Hogeschool van Amsterdam voor de ICU Mill. Zij wonnen de prijs voor een loopband voor veilige revalidatie van patiënten op de intensive care.

Een speciale eervolle vermelding ging naar Monalisa Goswami en Moniek Tromp van de Universiteit van Amsterdam voor XASPect, een bench-top röntgenabsorptiespectrometer. Dit is een machine die je helpt om te zien waar alles om je heen van gemaakt is en hoe het functioneert, van autokatalysatoren, tot batterijen en schilderijen.