Blue Foot Membranes gaat voor snellere en efficiëntere waterzuivering

Een consortium van investeerders bestaande uit QBIC II, LRM, en het Innovation Fund bundelt krachten met The Dow Chemical Company voor een initiële investering in Blue Foot Membranes (BFM).

Trefwoorden: #afvalwaterzuivering, #Blue Foot Membranes, #Dow Chemical Company, #membranen, #VITO

Lees verder

Techniek

( Foto: Novozymes )

ENGINEERINGNET.BE - BFM is een spin-off van VITO en het resultaat van jarenlang onderzoek naar innovatieve membraantechnologie.

De 3 Vlaamse investeerders hebben zich samen met Dow Water & Process Solutions en een wereldspeler in de waterindustrie, geëngageerd voor een initiële investering van 2,5 miljoen euro in de lancering van Blue Foot Membranes (BFM).

BFM zal membranen produceren en aanleveren voor efficiëntere waterzuivering van industrieel en huishoudelijk afvalwater, gebaseerd op de nieuwe en gepatenteerde Integrated Permeate Channel (IPC) technologie. Die technologie bevat een open 3D-textiel uit kunststof. Op deze weefselstructuur wordt rechtstreeks een membraanlaag aangebracht die mechanisch verankerd is in het weefsel.

Dankzij de mechanische verankering van de membraanlaag aan de weefselstructuur kan het membraan “teruggespoeld” worden. Dit betekent dat het gezuiverd water, met tussenpozen, in de andere richting kan worden gestuurd waarbij het membraan wordt schoongemaakt. Dit voorkomt verstopping van het membraan.

Deze membranen kunnen worden geïnstalleerd in zowel bestaande als nieuwe membraanbioractoren. Ze verhogen de productiecapaciteit per vierkante meter met 100% en verlagen de operationele kost met minstens 50 %, vergeleken met membraanbioreactoren (MBR) die zijn uitgerust met conventionele filtratiemembranen.