AMOS ontwerpt ’s werelds grootste zonnekijker

’s Werelds grootste zonnetelescoop, de Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST), wordt nu op de top van de Haleakala-berg op het eiland Maui (Hawaï) gebouwd. Deze werd ontworpen door AMOS.

Trefwoorden: #Advanced Technology Solar Telescope (ATST), #AMOS, #AURA, #België, #Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST), #Hawaï, #solar, #telescoop, #zon

Lees verder

Techniek

( Foto: AMOS )

ENGINEERINGNET.BE - De primaire spiegel van DKIST werd eerder ook Advanced Technology Solar Telescope (ATST) genoemd.

Het heeft een reuzendiameter van 4.2 m en zit tjokvol technologie om, met een resolutie die twee keer beter is dan welke zonnekijker ook, heel nauwkeurig de oppervlakte van de zon in beeld te brengen. Het is een excentrische telescoop met een actieve en thermisch gestuurde primaire spiegel en adaptive optica. Een ontwerp van het Luikse AMOS.

De primaire spiegelcel bestaat uit een uiterst precies, 9 ton zwaar elektromechanisch subsysteem dat ervoor zorgt dat de primaire spiegel onder alle omstandigheden zijn exacte positie en vorm bewaart, en dat ondanks voortdurend veranderende oriëntaties en temperaturen.

De 3 ton zware spiegel heeft een nauwkeurigheid van enkele micrometer of zo’n 40 keer beter dan de dikte van een mensenhaar. De vorm van de dunne primaire spiegel wordt continue door 142 pneumatische en hydraulische actuatoren bijgestuurd. Hij haalt daarmee een precisie van meer dan 45 nm RMS.

Een vergelijking: beeld je in dat de spiegel de Atlantische Oceaan is, dan is het spiegeloppervlak zo glad dat er geen golven hoger zijn dan een paar centimeter. De temperatuur wordt van ’s ochtends tot ’s avonds tot op een halve graad Celsius gestuurd.

De Factory Acceptance Test gebeurde in januari 2017 bij AMOS in het Sart Tillman wetenschapspark. Eind juni kwam de spiegel aan in Hawaï. De zonnetelescoop wordt gebouwd door het AURA-consortium van 42 VS-instellingen en 5 internationale affiliaties die wereldklasse astronomische observatoria uitbaten. De telescoop wordt in 2019 operationeel.


ACHTERGROND
AMOS maakte in 2016 een omzet van 18 miljoen euro, waarvan dan 90% via export. Het bedrijf stelt meer dan honderd medewerkers te werk.