Veni-beurs van 250.000 euro voor 154 gepromoveerde onderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen.

Trefwoorden: #beurs, #NWO, #research, #veni-beurs

Lees verder

research

( Foto: NWO.nl )

ENGINEERINGNET.NL - De Veni-laureaten gaan onder andere onderzoek doen naar de vorming van sterrenstelsels in clusters, het voorkomen van giftige stoffen in recyclede producten, het ontwerp van materialen die zich aanpassen aan hun omgeving voor gebruik in zachte robots, en hoe enkel- en knieblessures in de sport voorkomen kunnen worden door ‘motorisch leren’.

De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1.127 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er nu 154 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van bijna 14%.

De aanvragen werden door middel van peer review beoordeeld door externe deskundigen uit de betreffende vakgebieden. In deze Veni-ronde investeert NWO in totaal 38,3 miljoen euro in vrij en nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek.


Drie voorbeelden van ondersteunde onderzoeken:

  1. The magnetic brain: Alzheimer’s disease seen through iron
    Dr. L. (Lucia) Bossoni (v), LUMC, Radiology Department – Biofysica
    Hersenen van patiënten met verschillende neurodegeneratieve ziektes bevatten uitzonderlijk veel ijzer, maar de potentiële toxiciteit wordt nog niet begrepen. Dit onderzoek zal een nieuwe multidisciplinaire aanpak gebruiken om verschillende verschijningsvormen van ijzer te detecteren, en zal leiden tot nieuwe in vivo methoden voor visualisatie.
  2. Hoe update je een biljoen devices zonder slapeloze nachten
    Dr. C. (Cristiano) Giuffrida (m), VUA - Informatica
    De samenleving wordt steeds meer afhankelijk van software die 24/7 beschikbaar is. Tegelijkertijd hebben we binnenkort meer dan een biljoen “always-on” computersystemen in het Internet-of-Things. Geen wonder dat het correct en tijdig updaten van al deze devices een van de grootste uitdagingen wordt voor de digitale samenleving. Dit project onderzoekt technieken om automatisch maar gegarandeerd veilig software te updaten met minimale impact op de activiteiten van zowel de gebruikers als de apparatuur.
  3. Positief of negatief? Van organisch molecuul tot vloeibare-elektrolyt batterij
    Dr. K.H. (Koen) Hendriks (m), TUE – Scheikundige Technologie
    Organische moleculen die zowel positief of negatief elektrisch geladen kunnen worden zijn veelbelovend voor toepassing in een nieuw type redox vloeibare-elektrolyt batterij. De ontwikkeling en het verwerken van deze materialen in flow batterijen maken goedkope en grote-schaal opslag van duurzame energie mogelijk.