12% meer investeringen in Waalse voedingsindustrie

Het nieuwe economisch jaarverslag van de Waalse voedingsindustrie bevestigt dat de sector een locomotief van de Waalse industrie is. Deze industrie zorgt voor meer werkgelegenheid en export.

Trefwoorden: #Brexit, #export, #FEVIA, #gastronationalisme, #nationalisme, #omzet, #omzetstijging, #protectionisme, #voeding, #voedingsindustrie, #Wallonië

Lees verder

Nieuws

( Foto: Danisco )

ENGINEERINGNET.BE - Toch staat de competitiviteit van de sector onder druk. De stijgende meerkosten voor energie, de kilometerheffing, de loonkostenhandicap, de opeenstapeling van heffingen en belastingen, de Brexit en het gastronationalisme remmen de groei van de Waalse voedingsindustrie af.

De Waalse voedingsindustrie maakt zich vooral zorgen om het Franse experiment met verplichte oorsprongsetikettering dat in een jaar tijd de export van zuivelproducten met 30% deed dalen.

In 2016 was de Waalse voedingsindustrie een belangrijke schakel in de Waalse industrie. Na een stijging van 19% van de investeringen in 2015, groeide ze ook op volle kracht in 2016 met nog eens 12% meer investeringen.

Tussen 2012 en 2016 steeg het aandeel van de voedingsindustrie in het totaal van de industriële investeringen van 14,8% naar 24,8%. Die Waalse investeringen vinden vooral plaats binnen de sectoren van de aardappelverwerking, de brood- en banketbakkerij, de dranken, de chocolade, het vlees en de ingrediënten.

In 2016 steeg de omzet van de Waalse voedingsindustrie met 1,5% tot 8 miljard euro. Ook de export steeg met 1,5%, vooral door meer uitvoer naar landen buiten de Europese Unie. De Waalse voedingsindustrie zorgde ook voor meer industriële werkgelegenheid.

In 2016 verschafte ze een job aan 21.395 werknemers, een toename van 4%. De voedingsindustrie vertegenwoordigt 17,9% van de Waalse industriële tewerkstelling, ofwel bijna één industriële werknemer op vijf.

Guy Paternoster, voorzitter van FEVIA Wallonie: “De Waalse voedingsindustrie toont opnieuw dat het een enorm groeipotentieel heeft, maar we mogen onze ogen niet sluiten voor een aantal duidelijke obstakels die de groei kunnen afremmen, te beginnen met de opeenstapeling van taksen en heffingen. We moeten de competitiviteit van de sector versterken om ons groeimodel in stand te houden en jobcreatie in Wallonië mogelijk te maken.

Ondanks de taxshift bedraagt de loonkostenhandicap nog steeds 17,5%. Maar we zien ook dat de meerkosten op de elektriciteitsrekening met 337% stegen sinds 2009 en dat de kilometerheffing onze sector hard treft. Dat grensaankopen blijven toenemen sinds 2008 en in 2016 opnieuw met bijna 8% stegen is dus geen toeval.”

Naast het oprukkende protectionisme is ook de leeftijdspiramide van de werknemers actief binnen de Waalse voedingsindustrie een bron van ongerustheid.

Er is onvoldoende instroom, het aantal 50-plussers neemt toe en de sector kampt met een tekort aan technische profielen. De sector is voorstander om meer in te zetten op duaal leren en stages in bedrijven om jongeren met het juiste profiel aan te trekken.

De voedingsindustrie kan enkel in samenspraak met alle actoren van de keten een duurzame groei verzekeren.


(bron: FEVIA)