Studenten ontwikkelen eerste biobased brug ter wereld

Een brugdek volledig gemaakt van biocomposiet, kan dat? Welke materialen zijn er nodig? ... Met dergelijke vragen gaan studenten van Stenden en Windesheim zich het komende jaar bezighouden.

Trefwoorden: #biobased, #biobased brug, #biocomposiet, #Green PAC, #onderzoek, #studenten

Lees verder

Techniek

( Foto: Provincie Friesland )

ENGINEERINGNET.NL - Dit project kadert in Green PAC, een initiatief van Stenden en Windesheim, is een open innovatiecentrum voor (groene) kunststoffen, vezels en composieten. De organisatie ondersteunt met alle kennis die zij eerder opgedaan hebben over bio-composiet het bouwteam van de brug Ritsumasyl.

“De eerste duurzame beweegbare brug in de wereld maken die uit 100% natuurlijke materialen bestaat, dát is onze ambitie”, vertelt gedeputeerde Michiel Schrier. Het past in zijn ambitie om van Friesland een duurzame provincie te maken. Niet alleen als het gaat om energie, maar ook om het gebruik van grondstoffen.

De brug moet bij Ritsumasyl komen te liggen, over het Van Harinxmakanaal. Biobased composiet is een nieuw bouwmateriaal dat bestaat uit natuurlijke hars en vezels. Tot nu toe werd vaak een combinatie gebruikt van 80% bio-vezels en 20% glasvezel.

In het lab in Emmen en Zwolle onderzoeken studenten onder meer de sterkte en de levensduur van verschillende samenstellingen van bio-materiaalcombinaties. Het ontwerp van de brug in Ritsumasyl ontstaat tijdens deze onderzoeksfase en is dus afhankelijk van het bouwmateriaal.

Eind 2017 levert het bouwteam een rapportage op met alle resultaten. De bouw van de brug zou dan in 2018 kunnen starten.


Partners van dit bouwteam zijn de provincie Friesland, aannemerscombinatie Reef Infra en Jansen Venneboer, Antea Group, Sweco, Witteveen+Bos en composietproducent Infra Composites.