SKF opent testcenter voor grote lagers (+video)

SKF opende onlangs het Sven Wingquist Test Center in het Duitse Schweinfurt. Twee jaar na de eerste spadesteek lopen er twee testbanken voor reuzenlagers in het nieuwe duogebouw.

Trefwoorden: #Duitsland, #lager, #ontwikkeling, #Schweinfurt, #SKF, #Sven Wingquist Test Center, #testbank, #windturbine

Lees verder

Techniek

( Foto: SKF )

ENGINEERINGNET.BE - De ene testbank test hoofdassen, de andere grote lagers onder dynamische belasting. Denk daarbij aan assen en lagers van de grootste windturbines, van 10 MW en meer, maar ook lagers voor de industrie.

Het op de installatie gemonteerde lager kan in alle richtingen aan veel grotere krachten onderworpen worden dan tot nu toe mogelijk was. En bij grotere draaisnelheden.

De grotere testbank is bedoeld voor hoofdassen maar ook hun configuratie. Het zou gaan om de eerste testbank ter wereld die de dynamische belasting op lagers tot 6 m groot combineert met een hydraulisch systeem om die bij uitzonderlijk grote belastingen te beproeven. Enkele cijfers: radiaal 8 MN, axiaal 8 MN, buigmoment tot 40 MNm en dat bij draaisnelheden tot 30 tpm.

De tweede, dynamische testbank is bedoeld voor het testen van lagers tot 2,5 m diameter bij draaisnelheden tot 250 tpm. Lagers die gebruikt worden in schepen, papier-, cement- en staalindustrie. De installaties dienen niet alleen om het ontwerp van deze grotere lagers te testen en te optimaliseren. Ook smeermiddelen kunnen er op punt gesteld worden.

Met de testbanken van het Sven Wingquist Test Center zullen proeven minder tijd vergen (wat de ontwikkelingstijd zal inkorten) en dus ook minder energie vergen. Bovendien wordt de restwarmte gerecupereerd en in het verwarmingssysteem van SKF’s nabijgelegen fabriek voor grote lagers geïnjecteerd.

Het testcentrum, dat goed is voor een investering van zo’n 40 miljoen euro, kreeg van de deelstaat Beieren subsidies voor de grotere testbank (zo’n 1,9 miljoen euro). De bondsstaat bedacht de ‘kleinere’ bank met zo’n 1,6 miljoen euro.

Ingenieur Sven Wingquist was medeoprichter van SKF en de uitvinder van de zelfrichtende kogellager.


Video: