• 12/01/2012

Op naar 3D-gestapelde transistors?

Nederlandse Universiteit Twente ontwikkelt methode die de optische computer een stap dichterbij brengt.

Trefwoorden: #fotonische, #optische computer, #transistor

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers hebben een methode ontwikkeld waarmee je 3D structuren in silicium kunt etsen. Deze structuren gedragen zich als fotonische kristallen - halfgeleiders voor licht - en maken het mogelijk om licht op allerlei nieuwe manieren te manipuleren. Je kunt er bijvoorbeeld licht mee ‘opsluiten’, of zones creëren waarin licht van specifieke golflengten onmogelijk kan doordringen.

De vorsers zijn verbonden aan het onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente, ASML, TNO en TU/e.

Hun methode brengt de optische computer – een veel sneller type computer dat werkt met optische in plaats van elektronische bits – een stap dichterbij.

De wet van Moore stelt dat het aantal transistors op een computerchip elke twee jaar verdubbelt. Het wordt echter steeds moeilijker om transistors nog verder te verkleinen. Eén manier om het toch mogelijk te houden, is door transistors driedimensionaal (3D) te stapelen.

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben nu een methode ontwikkeld om 3D structuren van silicium te maken. Deze structuren gedragen zich als halfgeleiders voor licht en maken het mogelijk om licht op allerlei verschillende manieren te manipuleren. Zo maken de structuren het bijvoorbeeld mogelijk om er licht in op te sluiten, of zones te creëren waarin licht van specifieke golflengten niet kan doordringen.

Foto UTwente/CSM: Model van een diamantstructuur (rode bolletjes en grijze staafjes) gesuperponeerd op de 3D silicium structuur. De overeenkomsten tussen het diamantrooster en de artificiële structuur zijn hier duidelijk te zien.

De methode om de structuren te produceren maakt gebruik van apparatuur die standaard bij fabrikanten van computerchips aanwezig is. Dit maakt dat de structuren in de praktijk eenvoudiger te produceren zijn en dat ze je kunt integreren met elektronische componenten op silicium chips.


(KV)

(foto UTwente: Elektronenmicroscopie afbeelding van een driedimensionale diamantstructuur in silicium (omlijnd). De schaalbalk rechtsboven meet 2 micrometer, ongeveer 50 maal zo dun als een mensenhaar. Linksboven is een stofdeeltje te zien dat na afloop op het kristal terecht is gekomen.)