Methu verhuist service naar Turkije en Polen

Methu uit Evergem trok in het zog van zijn klanten naar Turkije om er de lokale staalindustrie te bedienen en start het nu ook een vestiging in Polen. Het bedrijf bestaat 50 jaar in 2018.

Trefwoorden: #aluminiumindustrie, #Methu, #Polen, #staalindustrie, #Turkije, #vervangingsinvestering

Lees verder

maint_art

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Methu Turkije huurt twee hallen van 650 m² in een industriezone in Yalova, tussen Istanboel en Bursa, waar 80% van de Turkse staalindustrie huist. “We werken er enkel voor staalservicecenters en een paar staalproducenten.

Een heus uitbestedingsbeleid is er ginder nog niet doorgebroken maar dat komt wel”, zegt bedrijfsleider Patrick Meganck (46). Er staat een investering van 800.000 euro tegenover: rondslijp- en vlakslijpmachines, draaibanken en werkplaatsinrichtingen,… Vandaag werken er zes mensen bij Methu Turkije. Ze doen onderhoud op rollen en messen en fabriceren ook, o.a. voor Thyssen Krupp.

Klanten gevolgd
Methu volgde zijn klanten naar Turkije. Alle grote Europese namen zijn er, van ArcelorMittal tot Bamesa. De Turkse economie doet het vandaag wat minder. “De economie vertraagt. Beslissingen worden uitgesteld. Iedereen wacht op de uitslag van het referendum”, zegt Meganck.

Er is lokale concurrentie, die verschilt voor de niche ‘messen’ en ‘rollen’, maar Meganck schat hun kwaliteit lager in. “Er zijn geen rolfabrikanten die er Europese kwaliteit leveren. Vandaag koopt Turkije grotendeels rollen uit Europa. De industrie evolueert naar meer hoge sterkte en ultra hoge sterkte staalsoorten.

De kwaliteit van het materiaal van de rol moet dan mee naar boven. De thermische behandeling, de hardheden,… Het grootste verschil zit in de afwerking, de ’finishing’. Men koopt in Europa wat men in eigen land niet vindt. Onze opzet is er ‘onze’ kwaliteit te leveren, maar goedkoper want ‘lokaal’ geproduceerd.”

Een paar weken geleden begon Methu ook in Polen. Net zoals in Turkije wordt de markt er een jaar lang geprospecteerd. “Een eerste bezoek resulteerde er al in een eerste bestelling”, zegt Meganck. De rollen van de Poolse klant liggen in Evergem. “Het gaat er om ‘lokaal aanwezig’ te zijn maar het verschil in loonkost is meegenomen.” Via een uitzendbureau werden een aantal Polen in dienst genomen.

Stevige ambities
“We hebben in moeilijk vaarwater gezeten”, bekent Meganck. De crisis van 2008 kwam hard aan. Net daarvoor kocht Methu grond op het industrieterrein van Evergem. Het vroegere bedrijfspand in Sint-Amandsberg was al verkocht.

“We moesten wel springen.” Financieel werd het een heel zwaar jaar. Om boven water te blijven, moest er gekrompen worden. Maar snel daarna startte Methu een nieuw bedrijf in Turkije. Een oud-werknemer van Methu Belgium met 20 jaar ervaring én de Turkse nationaliteit, trekt er de kar. “Lokale mensen voor de lokale markt zijn cruciaal”, zegt Meganck.

De ambitie van Meganck is marktleider te worden voor heel Europa. Methu Belgium focust op West-Europa (de Benelux, Frankrijk en Duitsland), terwijl Methu Polen Oost-Europa en het Midden-Oosten aanpakt. Turkije is daar het zwaartepunt. “We bouwen er een verkoopnetwerk uit met lokale agenten.” Anderzijds treedt Methu zelf ook op als agent/distributeur voor fabrikanten van onderdelen die het niet zelf produceert. “We produceren rollen. Messen en speciale rollagers kopen we in.”

Vandaag ligt de focus echter op ‘sales’. “Ik draag dat vandaag volledig maar ik kan niet tegelijk én België, Turkije en Polen uitbouwen.” Hij zoekt een salesmanager voor Methu Belgium om voor zichzelf de ruimte te scheppen om de groep uit te bouwen.

Van off-site naar meer
Methu verzorgt traditioneel maintenance off site, in zijn werkplaats. Maar het doet nu ook on-site onderhoud. “Klanten vragen een totaalpakket: nieuwe producten in- en uitbouwen en lokaal onderhoud”, zegt Meganck die een enorm verlies van kennis bij klanten vaststelt. Vaklui die op pensioen verdwenen, kregen niet altijd een degelijke opvolging. De klant moet dan wel uitbesteden.

Methu vindt daarin opportuniteiten om hetzij de service zelf aan te bieden, hetzij om aan kennisoverdracht te doen en operatoren van de klant op te leiden. Als ‘multi-merk’ aanbieder sleutelt het bedrijf aan machines zowel van het Italiaanse FIMI, als het Duitse Ungerer of het Italiaanse Faspar. Het is actief voor walserijen en steel servicecenters die RVS of staal op coil op lengte/breedte afrollen.

Methu verzorgt het onderhoud van de rollen van vlakrichtmachines. Die rollen zijn in sets, vlakrichtcassettes, samengebouwd. “We demonteren de onder- en bovencassettes, bouwen de reservecassette in, stellen die af en draaien ze proef.” De oude cassettes worden in de werkplaats gereinigd. De rollen worden opgemeten. Zijn ze nog te herstellen? Hebben ze voldoende hardheid? Zijn er scheuren of barsten? “Op basis van onze bevindingen gaat er een herstelvoorstel naar de klant.” Ofwel wordt er nieuw geleverd.

“We slijpen alle rollen op gelijke diameter, een precisiewerk, tot ze vrij zijn van slijp- en trillingssporen. Het zijn immers de enige rollen die echt een invloed hebben op het eindproduct.” Ook lagers worden gereinigd, geanalyseerd en weer samengebouwd, met nieuwe dichtingen. Dan worden de cassettes weer samengesteld.

“Bij een klant in Genk merkten we dat de operatoren de levellers of vlakrichtmachines (die stalen coils ontrollen en vlak trekken zodat ze tot platen versneden kunnen worden) niet optimaal gebruikten. De staalsoorten die er vandaag verwerkt worden, zijn niet meer dezelfde als vroeger. Staalsoorten met hogere mechanische eigenschappen vergen andere machine-instellingen. Anders is er overdreven slijtage.” Het probleem is opgelost en de kennis werd meegegeven aan de gebruiker die weet wat te doen.

Tot de rol ‘op’ is
Vroeger werd er vaker ‘preventief’ gewerkt. Meestal had de klant drie cassettesets. Naargelang het werkvolume werd een cassette om de zes maanden tot een jaar vervangen. Die ging naar de hersteller. Een ‘back-up’ cassette ging de machine in. De derde cassette, die net uit onderhoud kwam, schoof in de stock voor backup. “Sommige klanten die de budgetten niet hadden bij de investering van de lijn, hadden maar twee sets. Ze rekenden op onze snelle doorlooptijd.” In de regel is dat vier tot acht weken.

“Er zijn echter niet veel klanten meer die preventief werken”, stelt Patrick Meganck. “Quasi alle klanten draaien tot de eerste aftekening op de plaat verschijnt. Alleen ‘rijkere’ klanten, die veelal behoren tot een staalconcern, houden nog even vast aan periodiek onderhoud. Maar ook zij draaien steeds vaker tot de rol ‘op’ is.”

Waaraan is die evolutie te wijten? “Steeds meer klanten in West-Europa hebben geen volle bezetting meer”, zegt Meganck. Velen zouden al jaren op 40 à 50% van hun capaciteit draaien. “Vroeger liepen ze op 100% en wisten ze gewoon dat de cassette na zes maanden vervangen moest worden. Nu ligt de productie vaker stil en hoeft men niet meer te wachten op de zomerstop om in te grijpen. Men vindt het niet meer nodig om preventief te werken.”

Actief in een conservatieve markt
Methu begon ooit met het ‘off site’ bijslijpen van de rol. Later bouwde het die samen in cassettes. Nog later ging het ook onderhoud doen ‘on site’.

De controles zijn puur visueel. Op walsen komen er al eens meetcellen. Op ‘levellers’ is dat ongezien. Eenmaal het staal uit de vlakrichtmachine komt en gerecht is kan de vlakheid van de plaat opgemeten worden met lasertechnologie om dan terug te koppelen naar de sturingen. Maar ook dat blijkt nog zo ‘exotisch’ duur dat de technologie niet van de grond komt. Sensoren in de rollen of in de lagers? Evenmin.

“We zitten in een vrij conservatieve markt. Men probeert wel de input van de operator te verminderen, maar dan kom je snel in situaties waarbij de machine ‘nee’ zegt. Los het dan maar op.” Meganck ziet wel vernieuwing. “In Luik leverden we bij ArcelorMittal heel wat rollen voor het rechten van UHS-staal die gebruikt wordt voor de veiligheidskooi van auto’s. Met UHS-staal kan de dikte van de plaat van 1,5 mm naar 1mm en nu zelfs naar 0,8 mm. Dezelfde veiligheid maar met een aanzienlijke gewichtsbesparing. Zo bewegen we mee met de klant.”

“Het enige positieve aan de crisis is dat we onze klantenbasis konden uitbreiden.” Anderzijds moest het bedrijf daarvoor wel verder trekken. Het vindt nu klanten in de hele Benelux, Frankrijk en zelfs een beetje in Duitsland. “Sinds we bij Aperam in Barcelona (fabriek van roestvaststaal van ArcelorMittal) een probleem oplosten dat de lijnbouwer zelf niet geklaard kreeg, staat bij hen de deur open, ook in andere landen.” Over zijn omzet wil Meganck het niet hebben. “De crisis ligt ver achter ons. Met een grotere klantenbasis staan we nu waar we vroeger stonden. De groei zit echter in Polen en Turkije.”


door Luc De Smet, Maintenance Magazine

Kader: Mensenbusiness
Bij Methu in Evergem werken nu 16 mensen. De gemiddelde leeftijd zou niet boven de 30 jaar uitkomen. “Eén medewerker is 56, de rest tussen 20 en 35”, telt Meganck. De generatie die bij zijn vader in het atelier werkte, is er uit. Sindsdien werkt Methu ook ‘on site’ bij de klant. “Onze senior service engineer brengt onze mensen die gespecialiseerde en multimerk-kennis bij.”