Eerste koraalmotor in gebruik genomen

Met de oplevering en overdracht van de eerste koraalmotor op de Bahama’s wordt een belangrijke stap gezet op het gebied van de verdere duurzame ontwikkeling van mariene infrastructuur.

Trefwoorden: #baggeren, #Bahama's, #koraalmotor, #koralen, #mariene infrastructuur, #Van Oord

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Oord )

ENGINEERINGNET.NL - Een koraalmotor is een onderzeese koraalkwekerij, die gevuld is met zowel lokaal verzamelde koraalstekken als jonge koralen van diverse leeftijden die door middel van geslachtelijke voortplanting zijn verkregen.

De koralen in de koraalmotor groeien, en vormen zo een continue bron van uit te zetten koraal waarmee lokale belanghebbenden kunnen werken aan het creëren en zo nodig herstellen van hun koraalriffen.

Onlangs werd de zorg voor de allereerste koraalmotor (project van Van Oord) overgedragen aan de lokale partners Stuart Cove’s Dive Bahamas, Bahamas Reef Environment Education Foundation en Royal Bahamas Defence Force.

Zij gaan de koraalmotor onderhouden en zullen natuurorganisaties, scholen, burgers en toeristen aanmoedigen om de kwekerij te bezoeken en actief betrokken te raken bij de verdere ontwikkeling van de kwekerij en het uitplaatsen van de koralen.

De afgelopen jaren is Van Oord betrokken geweest bij diverse bagger- en waterbouwprojecten op de Bahamas. Diverse maatregelen werden getroffen om de kwetsbare koralen te beschermen.

Koralen die zich in de buurt van het te baggeren toegangskanaal bevonden, zijn verplaatst naar een nabijgelegen geschikte locatie. Naast deze transplantatie van het bestaande koraal, heeft Van Oord ook nieuw koraal gekweekt.