HSM Offshore bouwt ook tweede Borssele platform

TenneT heeft HSM Offshore uit Schiedam gecontracteerd voor de bouw van het offshore transformatorstation (platform) Borssele Beta. Voor HSM Offshore is dit de tweede opdracht dit jaar.

Trefwoorden: #Borssele, #hoogspanningskabel, #HSM Offshore, #offshore transformatorstation, #offshore windpark, #TenneT, #windenergie, #zeekabel

Lees verder

Techniek

( Foto: TenneT )

ENGINEERIGNET.NL - Beide platformen zijn een onmisbare schakel in het aansluiten van te bouwen windparken op zee bij Borssele. Het gaat hier om de eerste grote netaansluitingen voor wind op zee in Nederland volgend uit het nationale Energieakkoord.

Naast het tekenen van het contract voor Borssele Beta werd op de werf van HSM gelijk ook het eerste staal bewerkt voor het platform voor Borssele Alpha. Deze zogenoemde 'first steel cut' vormt de traditionele start van een bouwproces, in dit geval van het offshore transformator platform.

HSM Offshore draagt zorg voor de engineering, de constructie, transport, installatie, de aansluiting en het testen van beide offshore platformen.

Borssele Alpha en Beta hebben beide een aansluitcapaciteit van 700 MW (megawatt) voor windparken op zee. Platform Alpha moet gereed zijn in 2019, platform Beta in 2020.

Netbeheerder TenneT realiseert een net op zee met een capaciteit van minstens 3.500 MW via vijf offshore aansluitingen. Van 2019 tot 2023 gaat er volgens een gestandaardiseerd concept jaarlijks een aansluiting in bedrijf met een capaciteit van 700 MW.

De tracélengte van het landstation (Borssele) naar de transformatorstations op zee (de platformen) is 61 (Alpha) tot 68 (Beta) kilometer. De verbindingen bestaan elk uit twee 220 kV (220.000 Volt) zeekabels met elk een capaciteit van 350 MW.

Uniek hierbij is dat voor de kabels gebruik wordt gemaakt van de zogenoemde dynamische capaciteit, waarbij een enkele kabel tijdelijk tot 380 MW belast kan worden.