Ontwerp eerste circulaire viaduct van Nederland

Het Circulair Ontwerp Consortium, onder meer bestaande uit Rijkswaterstaat en VolkerInfra, wil een viaduct bouwen dat volledig uit elkaar te halen is en opnieuw kan worden gebruikt.

Trefwoorden: #circulaire viaduct, #Circulair Ontwerp Consortium, #Rijkswaterstaat, #VolkerInfra

Lees verder

Techniek

( Foto: Rijkswaterstaat )

ENGINEERINGNET.NL - Het viaduct bestaat uit verschillende onderdelen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Zo blijft er geen afval over.

Het bouwen van een circulaire viaduct sluit volledig aan bij de ambities van Rijkswaterstaat ten behoeve van een circulaire economie. Zo wil Rijkswaterstaat in 2030 circulair werken en 50% minder primaire grondstoffen gebruiken.

Ingenieursbureau Van Hattum en Blankevoort nam hiervoor het initiatief. Andere partners in het Circulair Ontwerp Consortium zijn Spanbeton/VBI, SGS Intron en SBRCURnet. Het is nog niet duidelijk waar het eerste circulaire viaduct precies komt, maar Rijkswaterstaat gaat op zoek naar een geschikte locatie.

Circulair werken slaagt alleen als je de hele keten betrekt. Dit vraagt ook een andere manier van samenwerken en dit consortium is een mooi voorbeeld waarbij marktpartijen, kennisinstellingen, betonketenpartners en overheid samen de circulaire mogelijkheden verkennen.

Cees Brandsen, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat: 'We zijn er trots op om hierbij betrokken te zijn en daarmee de eerste stappen te zetten in circulair denken. Dit willen we met al onze partners doen en we roepen op tot aansluiten en kennis delen.'