Nieuwe Volvo LNG trucks stoten 20 à 100 % minder CO2 uit

Volvo Trucks introduceert Euro 6-trucks voor zwaar gebruik, die worden aangedreven door vloeibaar aardgas of biogas. De prestaties zijn vergelijkbaar met de diesel-versies.

Trefwoorden: #biogas, #CO2-uitstoot, #diesel, #LNG, #verbruik, #Volvo, #Volvo Trucks, #vrachtwagen

Lees verder

Techniek

( Foto: Volvo Trucks )

ENGINEERINGNET.BE - De gebruikelijke Otto-cyclusmotor bij met gas aangedreven voertuigen werd vervangen door gasmotoren die gebruikmaken van een dieselcyclustechnologie.

Dit betekent dat een chauffeur die voor gas kiest, niet moet inleveren op het vlak van rijeigenschappen, brandstofzuinigheid of betrouwbaarheid. Het brandstofverbruik is vergelijkbaar met dat van dieselmotoren, maar dit ligt wel 15 à 25% lager vergeleken met conventionele gasmotoren.

De gekozen brandstof is aardgas in vloeibare vorm (ook LNG, Liquefied Natural Gas) of biogas, ook bekend als bio-LNG. Beide brandstoffen bevatten methaan. In geval van biogas kan de impact op het klimaat met maar liefst 100 % worden geëlimineerd terwijl de CO2-uitstoot bij gebruik van aardgas met 20 % wordt teruggeschroefd.

Met het oog op een zo groot mogelijk rijbereik wordt er een beroep gedaan op LNG, dat aan een druk van 4 à 10 bar en een temperatuur van -140 à -125 °C wordt opgeslagen. De grootste brandstoftank bevat voldoende LNG voor een afstand van max. 1.000 km. LNG tanken neemt ongeveer even veel tijd in beslag als een tank met diesel vullen.

Tijdens het rijden wordt de brandstof verwarmd, onder druk gebracht en in een gas geconverteerd voordat het in de motor wordt geïnjecteerd. Om het gas te ontbranden, wordt er op het moment van injectie een minimale hoeveelheid diesel toegevoegd.

Om de CO2-uitstoot met 100 % te verminderen, moet de fossiele dieselbrandstof worden vervangen door HVO (met waterstof behandelde plantaardige olie) en worden gecombineerd met bio-LNG.

Volvo Trucks werkt momenteel samen met gasleveranciers en klanten om de LNG-infrastructuur in Europa verder uit te breiden. Deze ontwikkeling wordt in vele landen ook door de overheid en de EU ondersteund.

De Europese Commissie en haar lidstaten voorzien in hun actieprogramma's bovendien een strategie voor de uitbreiding van de LNG-infrastructuur met als doel om de energietoevoer binnen Europa op lange termijn te verzekeren.